Több száz diákmunkás nem kapott fizetést a letartóztatott MSZP-s botránya miatt

Több száz diákmunkás nem kapott fizetést a letartóztatott MSZP-s botránya miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hoppon maradt diákok az iskolaszövetkezettel kapcsolatos csalási ügy miatt maradtak pénz nélkül. Több ezren lehetnek az érintettek. Sokan közülük arra készülnek, hogy a legközelebbi műszakban nem veszik fel a munkát.

Sokan májusban kaptak utoljára fizetést azok közül a diákok közül, akiket a letartóztatott MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba nevéhez köthető I Love Diákmunka iskolaszövetkezet foglalkoztatott - adta hírül az Index, amely ráakadt a pórul járt fiatalok Facebook-csoportjára is. A csoportnak jelenleg 455 tagja van (és a számuk gyorsan növekszik), de a botrány érintettjei több ezren lehetnek. A legszerencsésebbeknek részben megérkezett az e havi utalás, mások júniusban már egyáltalán nem kaptak pénzt.

A károsultakat egyelőre senki sem tájékoztatta. Arra készülnek, hogy nem veszik fel a munkát a következő alkalommal, mert sosem fogják kifizetni őket.

A csalás gyanújával előzetesbe került szombathelyi ellenzéki politikushoz köthető iskolaszövetkezet több nagy áruházlánccal szerződött, amelyeknek rosszul jöhet a munkaerő-kiesés. Az iskolaszövetkezet hivatalos leírása szerint több tízezer regisztrált diáknak közvetítenek munkákat.

A munkaközvetítő elleni nyomozás miatt a cég számláit zárolták, így ha lenne is fedezet, akkor sem tudnák kifizetni a fiatalokat. Létezik a bérgarancia-alap (ez segít a bukott CBA-partner Palóc Nagyker hoppon maradt munkatársain is), de az intézkedés átfutási idejéről nincsenek konkért információk.

Czeglédyt és több társát 3 milliárd forint értékű költségvetési csalással gyanúsítják. A NAV nyomozói vették őrizetbe a legutóbbi választáson az MSZP, a DK, az Együtt és egy helyi szervezet támogatásával indult szombathelyi képviselőt. Czeglédy korábban a helyi MSZP frakcióvezetője is volt, a szocialisták ügyvédjeként is ismert.

Hozzászólások