Egymilliárdért költöztetik ki a Várból a könyveket Piliscsabára

Egymilliárdért költöztetik ki a Várból a könyveket Piliscsabára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A beruházásért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felel.

Mint azt korábban megírtuk, a Várkert alatt és Piliscsabán építenek raktárakat az Országos Széchényi Könyvtárnak. Nemrég azonban elérhető lett az a kormányhatározat, amely rendelkezik az archívum elhelyezéséről. Ebből kiderül, hogy a kormány az újonnan építendő archivális és szolgáltató raktárak megvalósítását célzó beruházás előkészítéséhez biztosít forrást, bruttó 952 720 000 forint összegben - írja a 24.hu.

A raktár lehetséges helyszíne a Iosephinum területe lehet, itt jelenleg kollégium működik, de úgy tűnik, az épületet nem érinti a beruházás. Épül egy másik raktár a Nyúlkert alatti területen is. A beruházásért (ami a tervek szerint jövő év decemberére megvalósul) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felel.

Tüske László, a könyvtár főigazgatója a HVG-nek tavaly azt mondta: a piliscsabai raktárba az úgynevezett archivális példányok kerülnek, tehát azok, amelyek nincsenek könyvtári forgalomban, és csak akkor nyúlnak hozzájuk, ha a használati példányok vagy digitális másolatok megsérülnek, megsemmisülnek. A nemzetközi könyvtári gyakorlat szerint az ilyen állományt egyébként is tanácsos a központi raktártól minimum 20 kilométeres távolságra, biztonságos helyen tartani – természeti vagy emberi pusztítás lehetséges következményei miatt.