A Horthy-mise plébánosa: Ez egy gesztus a társadalmi kiengesztelődés jegyében

A Horthy-mise plébánosa: Ez egy gesztus a társadalmi kiengesztelődés jegyében

Utolsó frissítés:

Dercsényi Dávid Szerző:

Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Osztie Zoltán azt mondja, nem napolják el a misét, ők úgy tesznek gesztust, hogy imádkoznak az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthyért is. Akiket pedig felháborít a holokauszt-emléknapi mise, azok gyűlölködnek és hisztériát keltenek.

Sikerült beszélnünk Osztie Zoltánnal, a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom plébánosával, ahol a nagy port kavart Horthy-emlékmise lesz szombaton, a nemzetközi holokauszt-emléknapon. Osztie egyben az eseményt szervező Keresztény Értelmiségiek Szerveztének Belvárosi Csoportjának lelki vezetője is. Kérdésünkre, hogy sokan kegyeletsértőnek érzik épp a nemzetközi holokauszt-emléknapra szervezni egy emlékmisét "szeretettel és tisztelettel" Horthy Miklós emlékére, Osztie úgy reagált, hogy nem érti, miért gyűlölködnek ezek az emberek, miért próbálják a rossz szándékokat kivetíteni rájuk, mármint a szervezőkre. Ők nem akarnak mást, mint tisztelettel és szeretettel a társadalmi kiengesztelődésért imádkozni. Évek óta a Horthy Miklós halálának évfordulójához közeli szombatokon tartják a "kormányzó úr"-ért felajánlott szentmisét, ez most így esett.

Kérdésünkre, hogy nem lehetne-e egy gesztust tenni azok felé, akiket ez az egybeesés sért, felháborít, és máskor megtartani a misét, Osztie azt válaszolta, hogy nem, az ő gesztusuk az lesz, hogy imádkoznak.

©

Különben is Horthy Miklós szerepében nemcsak a negatívumokat kell kiemelni, mondja a plébános, nem kellene leradírozni a magyar történelem bizonyos részeit. De ő nem történész, ezeket a vitákat a történészeknek kell megvitatniuk, veti közbe mindig, amikor ellenérvet mondunk neki, pl. Horthy antiszemitizmusáról, amelyet maga a kormányzó vallott meg.

A szerveződő tiltakozó tüntetésre Osztie azt mondta, ehhez a tüntetőknek joguk van, ez az erőszakos tiltakozás őket minősíti.

A szentmise tehát a meghirdetett időpontban lesz megtartva – és ezen a szervezők a terveik szerint együtt imádkoznak majd az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthy Miklósért a társadalmi kiengesztelődés jegyében.

Osztie 2015-ben a KÉSZ elnökeként azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, nem lesz fideszes pártkatona. Ugyanakkor 2016-ban a KÉSZ élén a kvótanépszavazáson való részvételre buzdított, Osztie maga is a kormány által vallott menekült-migráns megkülönböztetést hangsúlyozta. 2017 végén pedig a karácsony kapcsán az európai identitásválságról beszélt az M1 műsorán.

Hozzászólások