A Riporterek Határok Nélkül is megszólalt a Hír Tv ügyében

A Riporterek Határok Nélkül is megszólalt a Hír Tv ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Közleményt adtak ki, amelyben elítélik a csatorna átvételét.

A magyar sajtó kisajátításának egy újabb lépését látja a Riporterek Határok Nélkül abban, hogy a Hír Tv – mint a közleményükben fogalmaznak – Orbán Viktor egyik barátjához került. Az elmúlt napok történéseit összefoglalva a szervezet közleményében az áll, hogy „a Fidesz-szövetségesek átvétele megerősíti, hogy a kormány eltökélt a média feletti kontroll megszerzésében”.

Figyelmeztetnek arra is, hogy a hatóságok mind inkább visszaszorítják a sajtó függetlenségét, és ellehetetlenítik azt a képességét, hogy ellenőrizze a demokráciát.

A szervezet szerint a Fidesz médiatábora évek óta erősödik, a megszerzett sajtótermékeket pedig az ellenzék elhallgattatására használják. Orbán Viktor, annak érdekében, hogy elkerülje a nyílt kontroll látszatát, a szövetségeseivel vásároltatja fel a médiacégeket, ahol aztán a cenzúra, a kirúgások és a bezárások módszerével újrafogalmazzák a szerkesztőségi elveket.

A Riporterek Határok Nélkül közleménye emlékeztet arra, hogy Magyarország 180 országból a 73. helyen van a sajtószabadsági index alapján.

Hozzászólások