Orbán: A CEU-val semmi gond

Orbán: A CEU-val semmi gond

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A "jó munkához idő kell" helyett új lemezt tett fel a miniszterelnök CEU-ügyben, de nem lett sokkal tisztább a kép az egyetem jövőjét illetően.

Nem hathatta meg túlságosan az amerikai nagykövet múlt heti, a CEU-ra vonatkozó kérése Orbán Viktort. Bár a miniszterelnökkel folytatott múlt keddi találkozója után David Cornstein beszélgetésüket összegezve optimistán azt mondta: a CEU ma nyitva van, holnap is nyitva lesz, és szerinte ez így is fog maradni, kormányzati döntés továbbra sincs a két állam közötti, már egy éve előkészített megállapodás aláírásáról.

A döntés – ahogy korábban megírtuk – egyedül Orbán Viktor kezében van, aki július közepén a hvg.hu-nak azt mondta az aláírást firtató kérdésre, hogy

A jó munkához idő kell,

illetve hogy

Fontosabb a döntés minősége, mint a sebessége.

Hétfő délután az ülésteremből távozóban a miniszterelnök ismét cinikus választ adott az egyetem megmaradását firtató kérdésre – már amennyiben válasznak lehet nevezni, hogy

„Hajrá!”

– mindössze ennyit felelt ugyanis Orbán Viktor a felvetésre, hogy a CEU elvileg teljesítette a felsőoktatási törvény tavalyi módosításába írt követelményt, és immár az anyaországban is folytat teljes értékű képzést.

Két órával később – az érdemi a választ ugyancsak kerülve – a miniszterelnök még annyit tett hozzá az újabb, a New York állammal kötendő megállapodás aláírását, vagyis a CEU működését, Magyarországon maradását, egyben az amerikai nagykövetnek tett ígéretét firtató kérdésünkre:

A CEU-val semmi gond. Az egy működő egyetem, nézze csak meg a honlapját!

A CEU mellett nemcsak a magyar-amerikai kapcsolatok javulását váró David Cornstein állt ki a közelmúltban, hanem az Egyesült Államok kongresszusának képviselői, a Republikánus Párt, illetve az Európai Néppárt politikusai is és a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló, Strasbourgban múlt héten elfogadott Sargentini-jelentés is nagy teret szentelt a CEU ellehetetlenítése ügyének.

Manfred Weber, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott múlt heti interjújában külön kiemelte, hogy a civil szervezeteket érintő új törvények mellett a CEU ügye miatt szavazott igennel a Magyarországot elítélő és a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását kezdeményező jelentésre.

A CEU rektora, Michael Ignatieff korábban azzal fenyegetőzött, ha nyárig nem köti meg a kormány a megállapodást New York állammal, Bécsbe költözik az egyetem. Ezzel viszont lépéselőnybe került volna Orbán Viktor miniszterelnök: olyan színben tüntethették volna fel, mint akinek nincs köze a CEU távozásához, hiszen az az egyetem saját döntéséből és "türelmetlenségéből" következett be. A megállapodás megkötésének határideje ugyanis év vége.

A CEU szenátusa ezért cselhez folyamodott: Orbán bosszantására úgy maradnának Budapesten, hogy csendben Bécsbe költöznek, ha mégis muszáj lesz. A 2018/19-es tanévet múlt héten mindenesetre megnyitotta az egyetem.

 

Hozzászólások