Nem tiszta, hol landolnak a Fideszre adott szavazatok

Nem tiszta, hol landolnak a Fideszre adott szavazatok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem sieti el az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz pártbeli tagságának vizsgálatát. Május 26-áig aligha történik már bármi is, így viszont a választók pont a lényeggel nem lesznek tisztában a szavazófülkében: hogy egy európai szellemiségű vagy egy szélsőséges pártcsalád leendő tagjára szavaznak-e.

Semmi előrelépés nem történt az utóbbi egy hónapban a Fidesz márciusban felfüggesztett Európai Néppárti (EPP) tagságával kapcsolatban: a Néppárt „három bölcsként” emlegetett háromtagú értékelő bizottsága (Herman Van Rompuy, az Európai Tanács előző elnöke, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke – a szerk.) április elején tárgyalt egyszer a helyzetről, a Fidesz válaszként kinevezett „három bölcse” (Novák Katalin Fidesz-alelnök, az Emmi családügyi államtitkára, Varga Judit, a Miniszterelnökség EU-ügyekért felelős államtitkára, és Szájer József fideszes EP-képviselő –a szerk.) pedig egy 130 oldalas dokumentumban próbálta tisztázni a magyarországi a jogállamiság, az oktatás, a sajtószabadság és a civil szervezetek helyzetét.

Ez utóbbira azonban a testület információink szerint eddig semmilyen választ nem kapott, és a három néppárti bölcs sem járt Magyarországon – sőt, a május 26-i európai parlamenti választásig szinte már ki is zárható a látogatásuk.

„Ez nem feltétlen baj. Nekünk semmi sem sürgős, így legalább a kampányra és a választásra koncentrálhatunk, ahogy feltehetően ők is ezt teszik”

– mondta a hvg.hu-nak egy a tárgyalásokra rálátó fideszes vezető, aki szerint azért is jobb ez így, mert így egyik fél sem kényszerül „kényszermegoldásokra” – bár azt, hogy ez utóbbi alatt mit ért pontosan, már nem fejtette ki.

A Fidesz három bölcse addig a miniszterelnök felkérésére egy olyan stratégián dolgozik, amely többféle forgatókönyv szerint vázolja a Fidesz európai politika jövőjével kapcsolatos elképzeléseit. A „bölcsek” folyamatosan figyelik és értékelik az egyes tagállamokban zajló választásokat és aktuális politikai eseményeket (legutóbb a radikálisok felé nyitó jobboldal bukását hozó spanyol választásokat), a stratégiában vázolt egyes szcenáriók ezek, illetve értelemszerűen az EP-választás várható eredményei tükrében vetítik előre, hogy kik lehetnek a Fidesz szövetségesei.

©

Bár a magyar kormánypárt – ahogy azt Orbán Viktor is több alkalommal hangsúlyozta – alapvetően a néppárton belül képzeli el a jövőjét május 26-a után is, fideszes forrásaink szerint „nem lehet megjósolni, hogy május 26-a után mit jelent majd a néppárt”, és egy olyan EPP-ben, amelyben a pártot balra toló erők kerülnek többségbe, a Fidesz biztosan nem akar tag lenni.

Ezt Orbán Viktor szintén többször belebegtette már – legutóbb az osztrák Kleine Zeitungban megjelent interjújában beszélt róla, de utalt rá a Liga olasz kormánypárt a hozzá hasonló nézeteket valló vezetőjével, Matteo Salvinivel folytatott múlt heti megbeszélése után is, a találkozó másnapján adott rádióinterjújában pedig sokatmondóan úgy fogalmazott: másodlagosnak tartja, hogy a Fidesz melyik pártcsaládhoz tartozik.

A Fidesznek legideálisabb verzió az lenne, ha az EP-választáson kimagaslóan jól szereplő magyar kormánypárt erős szereplőként „a jó irányba tudná vinni” a Néppártot. Ez praktikusan a Fideszhez hasonlóan migrációellenes, nacionalista (szélső)jobboldali pártok irányába való nyitást jelentené, amit viszont hiába tart jó útnak Orbán, ha az EPP és a pártcsaládjához tartozó meghatározó politikai erők vezetői kifejezetten ellenzik/helytelenítik.   

A Novák–Szájer–Varga-trió munkájában egyre kevésbé mellékszál tehát az a forgatókönyv, hogy a Néppárton kívül kikkel kereshet szövetséget a Fidesz az új összetételű Európai Parlamentben.

©

A bizonytalan, illetve sokismeretlenes helyzettel egyébként a választók szempontjából is pikáns helyzet állt elő:

„Kedves Fidesz! Szeretném tudni, hogy ha és amennyiben a Fideszre szavazok május 26-án, akkor az EPP-re és Manfred Weberre szavazok-e, vagy pedig az EPP és Manfred Weber ellen szavazok-e”

– osztotta meg például a sejthetően nála többeket is foglalkoztató dilemmát egyik EP-választásról írt cikkünk alatt egy olvasónk. Újhelyi István, az MSZP EP-képviselője pedig a Néppárt elnökét sürgette hétvégén, arra kérve Joseph Dault, hogy még május 26-a előtt döntsék el, hogy a magyar kormánypártot megtartják vagy kizárják az EPP-ből, Újhelyi szerint ugyanis „a szavazóknak tudniuk kell, hogy egy európai szellemiségű pártcsaládba, vagy egy szélsőjobbos roncsderbibe küldik-e a Fidesz képviselőit”.

A Fidesz néppárti tagságának vizsgálatával, annak ütemezésével és a három bölcs eddigi munkájával kapcsolatban megkerestük az EPP szóvivőjét is, amint válaszol, frissítjük a cikket.  

Hozzászólások