Nemzetközi sajtótájékoztatót tart az MTA-elnök Lovász László - élő

Nemzetközi sajtótájékoztatót tart az MTA-elnök Lovász László - élő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nemzetközi sajtótájékoztatót hirdetett meg szerdán kora délutánra Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a kormány MTA-t érintő átalakítási tervei és a parlamentnek benyújtott ezzel kapcsolatos törvény ügyében.

A kormány a múlt héten nyújtotta be mind a jövő évi költségvetést, mind azt a törvényjavaslatot, amely leválasztaná a kutatóhálózatot az MTA-ról, létrehozva egy új intézményt "Eötvös Loránd Kutatási Hálózat" néven.

Kutatók, MTA-dolgozók és szimpatizánsok többször is tüntettek a kutatóhálózat elcsatolása ellen azonban heves tiltakozások kezdődtek, legutóbb másfél hete, amikor ezrek részvételével történt ilyen megmozdulás. Fiatal kutatók még levelet is írtak Orbánnak, hogy félnek, egy teljes tudósnemzedék veszhet el, MTA-dolgozók szerint pedig egyenesen a "magyar tudomány Trianonjáról" van szó.

A kormány Brüsszelből is kapott üzenetet az ügyben, Lovász pedig szerdán a parlamenti frakcióvezetőknek küldött levelet, hogy fontolják meg, a benyújtott törvénytervezet a jelen formájában alkalmas-e elfogadásra.

Hozzászólások