szerző:
T. R.

Szerdán kormányülést tartott a kabinet, csütörtökön Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Hollik István. A miniszter beszélt Gruevszki tárgyalásáról és a hvg.hu cikkéről is.

Karácsony és Márki-Zay

A kormányülés az EU-s fejleményekkel foglalkozott elsősorban, az a magyar kabinet szándéka, hogy a lehető leghamarabb kerüljön vezető az EU-s intézmények élére. Vasárnap EU-s csúcs, ekkor kerülhet sor ezekre.

A kormány örülne ennek, de az alkalmasság sokkal fontosabb, mint a sietség.

Újra elmondta Gulyás Gergely, a csúcsjelölteket nem tartják alkalmasnak az Európai Bizottság élére, Manfred Webert sem. Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, Magyarország abban érdekelt, hogy legyen vasárnap megállapodás, de Orbán nem siet. Megvannak azok a személyek, amelyeket a V4-ek a bizottság és a tanács élére tudnak támogatni, de erről nem sokat mondott Gulyás, Michel Barnier támogatható EB-elnök, csak ennyit árult el.

A miniszter beszélt Soros György fiáról, Alex Sorosról is, aki a CEU-s diplomaosztón arról beszélt, várja a napot, amikor Magyarország ismét demokratikus ország lesz.

Tűrhetetlennek tartjuk, hogy Soros György fia rágalmazással próbál apja nyomdokaiba lépni – mondta Gulyás Gergely.

Az előválasztásról azt mondta a miniszter, amit Tarlós István is. Roncsderbi volt. „A jelöltek alkalmatlanok Budapest vezetésére. Az nyert, akiről a leginkább bebizonyosodott, hogy alkalmatlan” – mondta Gulyás. Hozzátette, ő is Karácsony Gergelynek drukkolt, mert az elmúlt öt éve egyértelművé teszi, nem alkalmas a főváros vezetésére. Márki-Zay esete még nehezebb eset – mondta Gulyás. Ha egy fideszes mondta volna ugyanezt (l. gyermekverés), akkor:

tizenötször annyira meghurcolnák – mondta Gulyás.

Gruevszki tárgyalása és a Wizz Air

Kérdezték Gulyás Gergelyt Nikola Gruevszki kiadatási peréről is, erről a tárcavezető azt mondta, egyetért Trócsányi László igazságügyi miniszterrel, aki korábban azt mondta, nem lehet kiadni oda, ahol üldözik a volt miniszterelnököt.

Nagy baj lenne, ha meg tudnám mondani a tárgyalás végeredményét.

Gruevszki korábban menekültstátuszt kapott, ennek zajlik most a felülvizsgálata – ennek fényében is kell döntenie a bíróságnak. Az pedig nem tartozik a magyar kormányra, hogy ezzel a menekültstátusszal Magyarországon marad, esetleg Európa más országa felé veszi az irányt.

Megírtuk korábban azt is, hogy már a Miniszterelnökség szerint is kritikus szinten a kormányhivatali létszámhiány. Gulyás azt mondta, a kormánynak az a feladata, hogy megoldja a felmerülő problémákat. De nem volt válságtanácskozás. Lehetett volna, de nem volt. Havonta, rendszeresen találkoznak a vezetők. „Igyekszünk megoldani a budapesti létszámgondokat.”

Gulyás már korábban bírságot ígért a Wizz Airnek. Azóta újabb eljárások is indultak.

Látom, ez nem feltétlenül tetszik a Wizz Airnek. Én itt kormányzati álláspontot ismertetek.

Majd hosszan ismertette, milyen és mennyi eljárás indult idén a légitársaság ellen. Talán egyszerűbb és olcsóbb lenne, ha a társaság – átvéve az európai gyakorlatot – megegyezne még helyben a pórul járt utasokkal. „Ez nem ördögi kör, hanem létező gyakorlat.” A kormány tud segíteni a társaságnak, hogy változtasson a joggyakorlatán – üzente Gulyás.

December 31-ével vagy megszüntetik, vagy bezáratjuk.

A magyar állam eddig nem tett, illetve a jövőben sem látja egyelőre annak a feltételeit, hogy ajánlatot tegyen a reptér megvásárlására. A magyar költségvetésben ez az összeg nem áll rendelkezésre – mondta később Gulyás.

Ezt pedig Gulyás Gergely arról a reptéri karámról mondta, ahová a fapados járatokra való felszállás előtt terelik az utasokat Ferihegyen. A reptéri gyorsvasút nyomvonaláról még nem született döntés, így még nem tudni, mikor lehet közvetlenül vonattal menni Ferihegyre. A kormány várja az EU-s pénzt erre a projektre, ez is kiderült.

Handó Tünde alkotmánybíró lehet, ezt is megírtuk korábban. Az Országos Bírósági Hivatal elnökének Semmilyen formában nem érdekelt a kormány abban, hogy megrövidítse Handó mandátumát, mondta Gulyás, Handónak ugyanis még majd’ másfél év van OBH-s mandátumából. Matolcsy Ádám köre jól tudta, mikor kell dobbantani a család bankjától – írtuk. Erről semmit sem gondol Gulyás, nem tudja, igaz-e a hír. Az MNB felé irányította a kérdezőt.

K-vitamin

Megírtuk, tízszeresére drágul a Konakion. De az anyatejjel táplált csecsemők számára fontos Konakion közel tízszeresére drágult. A következő hónaptól várhatóan 3290 forint lesz a készítmény támogatás nélkül, támogatással pedig 2845. Mielőtt hiánycikké vált volna, vényre 364 forintba került. A drágulás fő oka valószínűleg, hogy a készleteket külföldről kell pótolni.

Ha egy csecsemők számára létfontosságú gyógyszer ára a tízszeresére nő, ott van feladata a kormánynak – mondta Gulyás.

Kérdezték Gulyást a hvg.hu csütörtöki cikkéről is, azt írtuk, extra fizetést osztana a közmunkásoknak az Orbán-kormány. Egyelőre ilyen javaslatot a kormány nem tárgyalt. De Gulyás örül mindennek és mindenkinek, ami plusz pénzt juttat a közmunkásoknak. „Maradt plusz pénz a Belügyminisztériumnál, de ilyen jelzés nem érkezett a tárcától, amit ön említ.”

Gulyás Gergely kérdést kapott a nagy melegről is. Mit tehet a kormány a közintézményekben? A kórházakban folyamatosak a fejlesztések, mondta a tárcavezető, igyekeznek a közintézményekben is fejleszteni.

De 36 vagy 38 fokra nem vagyunk felkészülve.

Nevetséges

A költségvetésről a tárcavezető azt mondta, az a családok büdzséje lesz. De a költségvetés parlamenti vitája arra is alkalmas volt Gulyás szerint, hogy bebizonyosodjon, alkalmatlan az ellenzék. „Szánalmasak és nevetségesek.”

Gulyás Gergely beszélt a babaváró programról is, erről a hitelről ITT olvashat bővebben. Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, az államigazgatás felkészült a július 1-jén életbe lépő változások kezelésére. A szúnyoggyérítésről is szólt, 825 milliót igényelt és kapott a belügy erre, erről is írtunk, ITT.

Beszélt Gulyás az új, leendő igazságügyi miniszterről is, aki Varga Judit lesz, őt jelöli Orbán, ő döntheti el, kikkel akar együtt dolgozni. Kérdezték Gulyás Gergelyt Farkas Flóriánról és az OLAF-vizsgálatról, illetve arról a kaszinókoncesszióról is, ami korábban Andy Vajnáé volt. Gulyás érdemben nem válaszolt egyik kérdésre sem. Előbbi az ügyészség hatásköre, utóbbi pedig hagyatéki ügy, amivel a kormány nem foglalkozik.

A GRECO-jelentést pedig eddig nem hozta nyilvánosságra a kormány, ami a korrupcióról szól. De Gulyás azt mondta, a jövőben azonban nyilvánosságra hozzák, a kormány meglátásaival. Megtudtuk azt is, hogy a jövő évtől nem lesz adósságuk a kórházaknak. Idén nyáron viszont még nem fizetik ki az intézmények mostanra 40 milliárdosra hízott kifizetetlen számláit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb, milliárdos közbeszerzést húzott be a 4iG

Újabb, milliárdos közbeszerzést húzott be a 4iG

Volt osztrák kancellár kapott feladatot az orosz állami vasúttársaságnál

Volt osztrák kancellár kapott feladatot az orosz állami vasúttársaságnál

Az Alkotmánybíróság elutasította Habony Árpád panaszát

Az Alkotmánybíróság elutasította Habony Árpád panaszát

14 millió dolláros kártérítést kaphat a zsidó nő, akit neonáci trollok vettek célba

14 millió dolláros kártérítést kaphat a zsidó nő, akit neonáci trollok vettek célba

Ha rosszkor pislog, lemarad arról, ahogy a mesterséges intelligencia kirakja a Rubik-kockát

Ha rosszkor pislog, lemarad arról, ahogy a mesterséges intelligencia kirakja a Rubik-kockát

Új rekord: 900 ezer kilométert mentek egy Teslával

Új rekord: 900 ezer kilométert mentek egy Teslával