szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vekerdy Tamás szerint a köznevelési törvénymódosítás olyan dolgokról beszél, amik elvileg még jók is lehetnének, csak nem a mai magyar valóságban.

Egyedül a szülő joga megszabni, hogy milyen nevelést óhajt adni vagy adatni gyermekének - mondja Vekerdy Tamás pszichológus a Társaság a Szabadságjogokért legújabb videójában, amelyet a köznevelési törvény módosítása miatt forgattak.

A Parlement előtt lévő törvényjavaslat szerint

  • eltörlik a magántanulói státuszt, minden ilyen engedélyt felülvizsgálnak, egy állami hivatal dönt a minősítésről, homályos szempontok szerint,
  • az alternatív iskolák csak 30 százalékban térhetnek el az állami kerettantervtől.

Ezt minden bizonnyal pénteken elfogadja az Országgyűlés. Vekerdy Tamás azt mondja,

a szülők menekítik a gyerekeiket a borzalmas és egyre borzalmasabbá és kibírhatatlanabbá váló iskolarendszerből,

szerinte a szülő olyan iskolát választ a gyerekének, amilyet akar, az iskolalapítás szabad, a tanítás szabad, csak gyűlöletre nem lehet nevelni. Egy jól működő iskolarendszerben nincs szükség magántanulóságra, mert az differenciál, ott nem is pusztulnak bele a gyerekek abba, hogy 6 éves korban iskolába kell menni, itthon viszont igen. Vekerdy azt mondja,

a köznevelési törvénymódosítás olyan dolgokról beszél, amik elvileg még jók is lehetnének, de a mai magyar szituációban ez nem jó.

Arról is beszélt,

egy egész élet nem elég ahhoz, hogy kiizzadjuk magunkból azt a rabszolgát, akivé az iskola tett bennünket.

A rabszolgává tétel nem a "rabszolgatörvénnyel", hanem az iskolával és most már az óvodával kezdődik. A TASZ videójában szülők és magántanulók is megszólalnak, az egyik anyuka azt mondja, ha a gyereke nem lehet magántanuló, országot váltanak. Egy édesapa azt kifogásolta, az állam dönt a kérdésben a szülők helyett.

A TASZ korábban bejelentette, amennyiben a parlament elfogadja a tervezetet, eljárást indít annak megsemmisítéséért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

A válásáról beszélt az amerikai first lady

A válásáról beszélt az amerikai first lady