Most két menekültet éheztettek a magyar határon

Most két menekültet éheztettek a magyar határon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
T. R.

Hiába indítottak eljárást Magyarországgal szemben, azóta is éheztetik a menekülteket a határon. Most történt a tizenhetedik ilyen eset, két ember két napig nem kapott enni.

Arról ír a Magyar Helsinki Bizottság a Twitter-oldalán, hogy hiába indított eljárást az Európai Bizottság Magyarországgal szemben a menekültek éheztetése miatt, azóta is történik olyan a magyar határon, hogy a hatóságok menekülteket éheztetnek.

Most a 17. ilyen esetről számolnak be, két menekült két napig nem kapott enni (itt egy táblázat, innen tudni ezt), azonnali intézkedést kellett kérni a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától, hogy a menekült ételt kapjon.

Ezzel most 26 olyan ember van, akit éheztettek a határon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként szerdán jelentette ki a Kormányinfón, hogy „semmilyen éheztetés nem zajlik” a tranzitzónában, és különben sincs bezárva senki, mert Szerbia felé elmehetnek a menedékkérők.

A Helsinki Bizottság tavaly szeptember óta folyamatosan fordul ezekben az ügyekben jogorvoslatért a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz, amely minden alkalommal felszólítja a magyar hatóságokat, ám újra és újra megismétlődnek ezek az esetek.

Ennek megakadályozására a Helsinki Bizottság egy törvényjavaslatot is kidolgozott, amelyet elküldtek a parlamenti képviselőknek, közülük pedig a független Szél Bernadett terjesztette be az Országgyűlés elé.

Az ENSZ különleges jelentéstevője nemrég hozta nyilvánosságra zárónyilatkozatát a magyarországi menekültek helyzetéről. Felipe González Morales a dokumentumban bírálta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítását, a menekültekkel szembeni bánásmódot, valamint a kormány idegengyűlölő retorikáját is.

Az Európa Bizottság pedig eljárást indított Magyarországgal szemben a menekültek éheztetése miatt.

(Képünk: illusztráció)

Hozzászólások