Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ellenzéki akció fogadta az Országgyűlés őszi ülésszakán felszólaló miniszterelnököt, aki nem zavartatta magát, hanem a maga kezébe vette az irányítást. A kormányfő rövid beszédében a sikerekről beszélt, szerinte nevetséges a 21. században a sajtószabadságot hiányolni, Gyurcsány Ferencet pedig az őszödi beszédre emlékeztette.

Nem egyszer, és nem is kétszer kellett megszakítania beszédét Orbán Viktornak az Országgyűlés őszi ülésének nyitónapján. A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában éppen az önkormányzati választásokat értékelte volna, amikor Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy táblát tartott a pulpitus elé, rajta a felirattal: „muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott”.

Egy másik tábla is volt nála, melyen az szerepelt: „stop propaganda, stop korrupció”.

Orbán Viktor először még csak mosolygott, majd egy óvatlan pillanatban megpróbálta kikapni a táblákat Hadházy kezéből. Amikor ez nem sikerült, képviselők érkeztek, sőt egy magyar zászlóval is megpróbálták eltakarni a feliratokat, így a parlamenti élő közvetítésben nem látszódott mindig, hogy pontosan mi történik.

Kövér László ekkor egy időre meg is szakította a miniszterelnöki felszólalást, és figyelmeztette Hadházyt, valamint a bekiabáló ellenzéki képviselőket is.

A házelnök szerint 100 éves golyónyom árulkodik ezen a pulpituson az ellenzék felelőtlenségéről, ezt még a kommunisták sem távolították el.

„Arra kérem önöket, hogy abból a választási vereségből, amit elszenvedtek, hogy ne folytassák ugyanazt a háborús politikát, amit folytattak. Tartsák be a házszabályt, ne csináljanak cirkuszt a parlamentből. Aki erre nem képes, az forduljon orvoshoz” – üzente Kövér.

Az ülésről készült percre percre tudósításunkat itt olvashatják:

Hosszú szünet után szólal fel Orbán Viktor a Parlamentben

Többen többféleképpen értelmezték már az önkormányzati választások eredményét, most a miniszterelnök is megpróbálkozik vele az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.

Nem jó, de nem is tragikus

Orbán Viktor beszéde, valamint a képviselők napirend előtti felszólalásai ennek ellenére végig feszült hangulatban zajlottak, a politikusok többször is bekiabáltak egymásnak, sőt később maga a miniszterelnök is kommentálta az eseményeket.

©

Legelőször azonban köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek az önkormányzati választások lebonyolításában. A részvételi adatok szerinte azt mutatják, hogy a magyarok elkötelezettek a demokrácia mellett, és gratulált a megválasztott képviselőknek.

„Minden polgármesterrel együttműködünk, aki erre készen áll"

– üzente.

A közjáték után Orbán Viktor az Európai Tanácsban történtekre tért ki, de beszédébe még ekkor is többször bekiabáltak. A miniszterelnök szerint olyan Brexit-megállapodás született, amely jó a magyar gazdaságnak, és védi a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekeit is. Rossz hírnek nevezte viszont, hogy elutasították Észak-Macedónia tagfelvételi kérelmét. Tragikus akkor lenne igazán a helyzet, ha Szerbiával szakadnának meg a tárgyalások. A klímasemlegesség eléréséhez pedig hazánkban 50 200 milliárd forintra lenne szükség, ehhez várja az Európai Unió segítségét.

A meglepően rövid kormányfői felvezetőt képviselői felszólalások követték.

Jakab Péter jobbikos politikus szerint hamarosan trónfosztás következik, és menthetetlennek hívta a miniszterelnököt, akinek csak a gyűlölet az eszköze.

Gyurcsány Ferenc szerint fontos, hogy Orbán Viktor felszólalt, de "talán jobb lett volna, ha mond valamit". A DK elnöke figyelmeztetett rá, hogy a fideszes polgármesterek leszavazása a kormánynak szólt, nem pedig a jelölteknek. Gyurcsány szerint itt lenne az ideje változtatni, mert akkor talán az ország többsége is elhinné, hogy jó irányba mennek a dolgok.

©

Szabó Tímea beszédét azzal kezdte, hogy boldog karácsonyt kívánt a miniszterelnöknek, utalva ezzel Orbán Viktor korábban neki adott válaszára. A független országgyűlési képviselő szerint Orbán Viktornak ideje lenne bocsánatot kérnie a magyar emberektől, mert "túltolták a biciklit": gyűlöletkampányt folytattak, kisemmizték a budapestieket. Szabó úgy látja, hogy a Fidesz nem más, mint Borkai Zsoltok gyülekezete.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint a szabad városokban meg kell találni a válaszokat azokra a kérdésekre, amikkel a Fidesz nem foglalkozik, ilyen például a szegénység, a korrupció, a magyar orvosok elvándorlása vagy a klímavészhelyzet. Véleménye szerint az embereknek éppen abból a sajátos demokráciából lett elege, amiben Orbán Viktor gondolkozik.

Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő arról beszélt, a megválasztott polgármestereknek most bizonyítaniuk kell, hogy becsülettel, hatékonyan és tisztességgel tudják vezetni a településeket, függetlenül attól, hogy ellenzékiek vagy kormánypártiak. A kormánynak pedig az a feladata, hogy ehhez biztosítsák számukra a feltételeket.

Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető kiemelte, hogy Tarlós Istvánhoz hasonló városvezetőt nem fognak találni Budapesten, és nem lesz könnyű a városvezetés Karácsony Gergelynek sem. „Arra is kíváncsiak vagyunk, ki fogja helyette vezetni a várost” – mondta.

Kocsis Máté felszólalásában mindenkit kiosztott: anarchista fajankónak nevezte Hadházy Ákost, majd Jakab Pétert is emlékeztette arra, hogy talán jobbikos társait kellene arról megkérdezni, "milyen érzés cigányt verni, vagy beleköpni a Duna-parti cipőkbe". Gyurcsány Ferencnek pedig azt üzente, soha nem fogják elfelejteni a 2006-ban történteket.

©

 Szabó Tímeának gratulált, hogy egy nullaszázalékos párt képviselőjét sikerült megválasztaniuk főpolgármesternek.

Nevetséges a sajtószabadságot hiányolni

Orbán Viktor viszontválaszában annyit mondott: a kormány tagjai semmilyen provokációnak nem fognak felülni. A magyar emberek nevében azonban visszautasította Jakab Péter szavait, aki jobbágynak nevezte a magyar állampolgárokat. Kereszténységből és erkölcsből azonban nem fogadnak el kioktatást kisnyilasoktól.

„A Jobbik mégiscsak az a párt, amely képviselője beleköpött a holokauszt áldozatainak cipőjébe” – mondta Orbán.

A kormányfő kitért a sajtószabadságra is. Szerinte nevetséges a 21. században ennek hiányát kritizálni, hiszen a szociális (sic!) média világában a sajtó korlátozhatatlan. A modern világnak éppen az a problémája, hogyan éljen együtt ezzel a jelenséggel.

A szíriai háborúval kapcsolatban mindenkinek azt tanácsolta, hogy komolyan közelítsenek hozzá. Orbán szerint ott annyi történt, hogy az Egyesült Államok kivonult egy területről, ahova bevonult egy másik NATO-tagállam, amellyel az Egyesült Államok tűzszünetet kötött. Orbán továbbra is nemzeti érdeknek tartja, hogy a Törökországban élő 3 millió embert Szíriába vigyék vissza, és ott élhető körülményeket biztosítanak nekik.

©

Gyurcsány Ferencet pedig az őszödi beszédre emlékeztette, ami szerinte elfogadhatatlan egy hivatalban lévő miniszterelnöktől.

Orbán Viktor az önkormányzati választásra visszatérve visszautasította, hogy bármely településsel ne működnének együtt. Szerinte sok falu szeretne annyi segítséget, mint amennyit Budapest kapott az elmúlt időszakban. A magyar kormány azonban minden városban csak olyan fejlesztéseket hajt végre, amiket az ott élők szeretnének, ezért megvárják, mikről dönt a fővárosi közgyűlés.

Aggasztó jelnek nevezte viszont, hogy Karácsony Gergely díszpolgári címet adna Demszky Gábornak, aki "szétlopta a fővárost".

Orbán már csak azért sem érti, miért gondolják, hogy nincs sajtószabadság, amikor a fővárosban az ellenzék főpolgármester-jelöltjének sokkal több plakátja volt, mint Tarlós Istvánnak. Ráadásul a Lokál kitiltására utalva azt mondta: az ellenzék csinál abból programot, hogy újságokat zárat be.

Szerinte az ellenzéknek is újra kellene gondolnia, felszólítja-e a megválasztott polgármestereket, hogy folytassanak harcot a kormány ellen.

Hozzászólások