Elutasították a Baranyi Krisztina polgármesterségét támadó beadványt

Elutasították a Baranyi Krisztina polgármesterségét támadó beadványt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hétfőn délután ülésezik a Fővárosi Választási Bizottság, sorra döntenek a megtámadott polgármesteri eredményről. Baranyi Krisztina átment.

Egyhangúlag utasította el a Fővárosi Választási Bizottság Fléger Tamás munkáspárti jelölt beadványát, aki a IX. kerületi választást akarta megismételtetni. Fléger azzal érvelt, a 6-os egyéni választókerületben, a 23-as szavazókörben láncszavazás történhetett. Fléger két, erről szóló újságcikkre hivatkozott, amelyben szerepel az is, választási csalás gyanúja miatt az ellenzék feljelentést tett.

Szerinte így a választási eredmény nem tükrözi a választói akaratot, ezért akart új választást.

A Fővárosi Választási Bizottság érdemi vita nélkül is el tudta volna utasítani a beadványt, arra hivatkozva, hogy kapásból hibás volt a hivatkozás: a helyi választási bizottsági döntés helyett Fléger a Fővárosi Választási Bizottság nem létező döntését jelölte meg. A szövegből kiderült, nem erre gondolt.

Elfogadták, hogy eltévesztette a hivatkozást, így érdemi - de igen rövid - vizsgálat után utasították el a beadványt. A bizottság arra hivatkozott, a becsatolt bizonyítékok kizárólag újsághírek, azt pedig már korábban kimondták, az alapján nem lehet jogsértést megállapítani.

Baranyi számára múlt csütörtökön, 10 perccel az eredmény jogerőre emelkedése után derült ki, hogy még nem foglalhatja el hivatalát a fellebbezés miatt. Még vár rá egy kör: amennyiben Fléger az FVB döntését megtámadja a bíróságon, 3-9 napot tolódik hivatalba lépése.

Hozzászólások