Beperelték Kövért, egy módosítással máris megszüntetnék az ilyen perek lehetőségét

Beperelték Kövért, egy módosítással máris megszüntetnék az ilyen perek lehetőségét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Módosítja a közigazgatási perrendtartást a kormány, hogy ne lehessen csak úgy beperelni többek között az Országgyűlés Hivatalát sem.

Mint arról korábban beszámoltunk, pert indított az Azonnali.hu Kövér László és az Országgyűlés Hivatala ellen, mert korlátozzák az újságírók munkáját a parlamentben. A keresetet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon adták be, mert közigazgatási pert indítottak, de a lap most azt írja, Varga Judit igazságügy-miniszter már a kereset indítása másnapján beadott egy törvénymódosítási javaslatot, ami szerint a továbbiakban megszüntetnék az ilyen perek lehetőségét.

A lap azt írja, a javaslat úgy módosítaná a közigazgatási perrendtartást, hogy "vitatott tevékenység" csak akkor lehet közigazgatási jogvita tárgya, ha a közigazgatási tevékenységgel közvetlenül érintett fél a tevékenységgel szemben a jogszabály által biztosított közigazgatási jogorvoslatokat már kimerítette.

Mivel azonban nincs olyan speciális jogszabály, ami jogorvoslati lehetőséget biztosítana az országgyűlési sajtóiroda döntései ellen, ezért nem tudni, hogy ilyen esetben hova kellene fordulni a közigazgatási per indítása előtt.

A módosítás másik pontja arra vonatkozik, hogy önmagában az általános szabályt – például a sajtó munkáját korlátozó házelnöki rendelkezést – csak akkor lehet bíróság előtt támadni, ha az ügyész, vagy a "törvényességi ellenőrzést gyakorló szerv" indítványozza. Önmagában tehát nem lehetne ilyen pereket indítani.

Az Azonnali hozzáteszi, hogy mivel ők már elindították a pert, ezért az ő ügyükre a módosítás nem lesz hatással, de a későbbiekben a javaslat ellehetetlenítené a hasonló kereseteket, így az Országgyűlés mellett más közintézmények szabályzatait sem lehetne támadni, például kórházak házirendjét vagy egyetemek tanulmányi szabályzatát.

Hozzászólások