Hiába a sok idegen szavazó, most mégis van eredmény Várföldén

Hiába a sok idegen szavazó, most mégis van eredmény Várföldén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Jelen állás szerint nem lesz harmadik önkormányzati választás Várföldén, pedig a második választáson is megjelentek olyanok, akik nem laknak a településen.

Bár korábban úgy volt, hogy decemberben harmadjára is megrendezik az önkormányzati választást a Zala megyei Várföldén, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) most úgy döntött, hogy helyes döntést hozott a Zala megyei területi választási bizottság, amikor eredményt hirdetett a november 10-i megismételt szavazás után.

A zalai községben október 13-a előtt néhány hét alatt több mint ötven százalékkal növekedett a bejelentett lakcímmel rendelkezők száma, ezért a Pécsi Ítélőtábla a voksolás megismétléséről döntött. Ezután ismét megtartották a választást a községben, de akkor is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak ott, bár kisebb arányban. A helyi választási bizottság mégis úgy döntött, nem állapít meg eredményt, és később december 8-ra írta ki az újabb választást.

Az egyik polgármesterjelölt, Tóth Árpád ezután a megyei területi választási bizottsághoz fordult a helyi választási bizottság "hallgatása miatt", amiért az nem állapította meg a választás eredményét. A területi választási bizottság pedig úgy határozott, hogy a helyi választási bizottság jogszabálysértést követett el, mert a választási eljárásról szóló törvény alapján a szavazóköri összesítést követően meg kellett volna állapítania az eredményt.

A területi választási bizottság ezért egyúttal megtette ezt is: a megválasztott polgármester 96 érvényes szavazattal eszerint Tóth Árpád független jelölt lett, és a négy egyéni listás, a képviselő-testületbe jutott független jelöltet is megnevezték.

Egy esetben szavazategyenlőség miatt sorsolással döntött a megválasztott képviselő személyéről.

Ezután a területi választási bizottság határozata ellen is jogorvoslatot nyújtottak be az NVB-hez, amely a szerdai ülésén arra jutott, jogszerűen állapították meg a megismételt választás eredményét, mert

abban a helyi választási bizottságnak nem volt mérlegelési joga, illetve nem volt olyan jogorvoslati kérelem sem, ami alapján a helyi bizottság úgy dönthetett volna, hogy eredménytelen a szavazás.

Az NVB szerint ezért a helyi bizottság hibázott, amikor jegyzőkönyvi döntésbe foglalta, hogy a Pécsi Ítélőtábla döntése szerint a településen szavazó idegenek ismét nagy számban szavaztak. 

Az ügy még nincs teljesen lezárva, az NVB határozata ellen ugyanis három napon belül még a Kúriához lehet fordulni.

Hozzászólások