Upor Lászlót jelölte rektornak a Színművészeti Egyetem

Upor Lászlót jelölte rektornak a Színművészeti Egyetem

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa pénteken Upor László eddigi rektor-helyettest jelölte az egyetem vezetőjének – erősítette meg a HVG értesülését az érintett.

Rendhagyó rektorválasztás volt pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Évtizedek óta nem történt meg, hogy nem csaupán egyetlen jelölt verseng a  rektori székért. Upor László dramaturg, jelenlegi rektorhelyettes és Bagossy László rendező, a Színházi Intézet vezetője szállt ringbe a patinás intézmény vezetésért. A két jelölt novemberben az Ódry Színpadon nyilvános vitán ismertette elképzeléseit.
Az egyetem  szenátusa a pénteki két körös szavazásnak eredményeként Upor Lászlót jelölte a rektori székbe. Korábban az egyetemek maguk  döntöttek saját vezetőjükről, ma ez másként van. A döntést a szakminiszter ajánlásra hozza meg a köztársasi elnök, de ennek során figyelembe kell venni a szenátusi döntést. Kérdés, hogy a kormánypárti sajtó a Gothár-ügy kapcsán a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellen indított hajszája befolyásolja-e majd a minisztérium döntését?  Ha a kormány nem nyúl bele durván az egyetem életébe, akkor Upor László január elsejével elfoglalhatja a rektori széket.
Upor László először matematikusként, majd dramaturgként diplomázott, azóta több mint 50 drámát fordított magyarra. Harminc éve tanít egyetemen, 2017 óta oktatási rektorhelyettesként dolgozik az intézmény vezetésében, tavasz óta a rektori feladatokat is ellátja. 2007-ben doktorált, 2017-ben habilitált a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Rendhagyó rektorválasztás volt pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Évtizedek óta nem történt meg, hogy nem csupán egyetlen jelölt "verseng" a rektori székért. Upor László dramaturg, jelenlegi rektorhelyettes és Bagossy László rendező, a Színházi Intézet vezetője szállt ringbe a patinás intézmény vezetésért. A két jelölt novemberben az Ódry Színpadon nyilvános vitán ismertette elképzeléseit.

Az egyetem  szenátusa a pénteki két körös szavazásának eredményeként Upor Lászlót jelölte a rektori székbe. Korábban az egyetemek maguk döntöttek saját vezetőjükről, ma ez másként van. A döntést a szakminiszter ajánlásra hozza meg a köztársasági elnök, de ennek során figyelembe kell vennie a szenátusi döntést. Kérdés, hogy a kormánypárti sajtó a Gothár-ügy kapcsán a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellen indított hajszája befolyásolja-e majd a minisztérium döntését. Ha a kormány nem nyúl bele durván az egyetem életébe, akkor Upor László január elsejével elfoglalhatja a rektori széket.

A 61 éves, pécsi születésű Upor László először matematikusként, majd dramaturgként diplomázott, azóta több mint 50 drámát fordított magyarra. Harminc éve tanít egyetemen, 2017 óta oktatási rektorhelyettesként dolgozik az intézmény vezetésében, tavasz óta a rektori feladatokat is ellátja. 2007-ben doktorált, 2017-ben habilitált a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Hozzászólások