Letartóztattak egy fideszes képviselőt, Boldog István korábbi munkatársát

Letartóztattak egy fideszes képviselőt, Boldog István korábbi munkatársát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Törvényszék közlése szerint a nőt a többi között azzal gyanúsítják, hogy uniós pályázatoknál jogellenesen befolyásolhatta a közbeszerzéseket.

A Fővárosi Törvényszék közlése szerint őrizetbe vették F. Petrát, aki korábban Boldog István fideszes országgyűlési képviselő munkatársa volt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületben. A letartóztatásról a 24.hu is értesült korábban, azonban a hírt a Központi Nyomozó Főügyészség nem erősítette meg. A törökszentmiklósi interntes oldalnak azonban a Fővárosi Törvényszék elárult részleteket*.

A sajtóosztály azt közölte, "F.P. ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. november 29-én – a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt – egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását." A végzés még nem végleges.

Megkeresésünkre a törvényszék sajtóosztálya megerősítette a választ, hozzátéve, hogy az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság összesen 5 emberrel szemben rendelt el kényszerintézkedést 2019. november 29-én: négyen kerültek előzetes letartóztatásba, egy ember pedig bűnügyi felügyelet alá.

F. Petra 2018 nyarától az októberi önkormányzati választásig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat fideszes alelnöke volt, jelenleg a törökszentmiklósi képviselőtestület és a megyei önkormányzat tagja. A nőt a törvényszék válasza szerint azzal gyanúsítják, hogy uniós pályázatok elbírálására hatással bíró hivatalos személyként jogtalan haszonra tett szert, a Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatoknál jogellenesen befolyásolhatta a közbeszerzéseket.

F. Petra nem jelent meg a törökszentmiklósi közgyűlésben novemberben, ekkor jegyezte meg Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy "nem lenne ez érdekes hír számomra, ha a törökszentmiklósi választókerületben nem hallottam volna annyi politikustól, hogy ez a hölgy volt Boldog István jobbkeze. És ha nem hallottam volna már több embertől, hogy nemcsak a cserkeszőlői polgármesteri hivatalban voltak nyomozók, hanem F. Petránál is, akit aztán magukkal is vittek".

Hadházy még október elején számolt be arról, hogy szerinte Boldog István lényegében megzsarolta választókerülete polgármestereit: csak akkor kaphatnak uniós támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, ha hajlandók az általa preferált cégeknek juttatni a munkákat. Hadházy rákérdezett az ügyészségnél, érkezett-e feljelentés pályázati pénzek szabálytalan felhasználása miatt. Erre Polt Péter annyit közölt, van folyamatban lévő büntetőügy, de válaszuk nem érint egyetlen személyt sem. Azt nem árulták el, hogy önkormányzati vagy parlamenti képviselő érintettsége felmerült-e. Aznap Boldog annyit közölt, hivatalos megkeresést nem kapott, de szükség esetén áll a hatóságok rendelkezésére.

*

Cikkünk eredeti változatában tévedésből azt a látszatot keltettük, hogy a torokszentmiklosi.hu oldalnak a Központi Nyomozó Főügyészség erősítette volna meg F. Petra letartóztatását, miközben ezt a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya tette meg.

Hozzászólások