Adatvédelmi vizsgálat indul, mert Pikó András hivatali emaileket posztolt

Adatvédelmi vizsgálat indul, mert Pikó András hivatali emaileket posztolt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsághoz több bejelentés is érkezett az ügyben.

Vizsgálatot indított a VIII. kerületi önkormányzatnál megvalósult adatkezelések miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – mondta Péterfalvi Attila a Magyar Hírlapnak.

A hatósághoz több bejelentés is érkezett, mert Pikó András józsefvárosi polgármester egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozta a Józsefváros Újság volt főszerkesztője és más önkormányzati tisztségviselők korábbi hivatalos e-mailjeinek tartalmát.

Ahogy megírtuk, Pikó András sajtótájékoztatóján több olyan hivatali e-mailt is bemutatott, amely állítása szerint bizonyítja, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az utolsó részletekig beleszólt a VIII. kerületi lap tartalmába.

Az egyik levélben Kocsis arra vonatkozóan is útmutatást adott,

hogyan módosítsák a grafikonokat egy politikai elemzésben, amihez semmi köze nem volt.

A lap készítői meg is fogadták az ajánlásait.

Pikó egy másik hivatali levelezést is bemutatott, amely arról a cikkről szólt, melyben Kocsis Máté és Sára Botond akkori polgármester sétált a kerületben, és így nyilatkozott. Ebben az esetben még feltűnőbb, hogy Rimán Edina, a Helyi Választási Iroda vezetője a bemutatott dokumentumok alapján azt válaszolta: „neki tetszik, főleg mert ezen nem találhat fogást a helyi választási bizottság, mert jelen vagy múlt időben íródott”.

Pikó András szerint ez nyilvánvaló törvénysértés, és a büntetőjogi felelősség kérdését is felveti, ezért megteszi a szükséges lépéseket.

A Józsefvárosi Fidesz közleményben reagált Pikó András sajtótájékoztatójára, szerintük teljesen érthető, hogy egy önkormányzati lapot az önkormányzat vezetésével egyeztetnek. Meggyőződésük szerint a volt jegyző helyesen járt el, amikor

törvényességi szempontból átnézte a lapszámokat megjelenés előtt.

A NAIH a múlt héten közleményben jelezte: számos bejelentés érkezik arra vonatkozóan, hogy a munkáltatók a munkavégzés céljából a munkavállalóik rendelkezésére bocsátott e-mail-fiókok, számítástechnikai eszközök használatát az adatvédelmi követelmények figyelmen kívül hagyásával ellenőrzik.

Hozzászólások