Csalással akart elindulni az országgyűlési választáson egy jelölt, vádat emeltek ellene

Csalással akart elindulni az országgyűlési választáson egy jelölt, vádat emeltek ellene

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hamis aláírásokkal próbálkozott. Az íveken olyan név is volt, amelynek tulajdonosa már nem élt. A csaló ellen most emeltek vádat.

A Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy meg nem nevezett jelölt ellen, aki hamis aláírásokat tartalmazó ajánlóívekkel akart elindulni az országgyűlési választáson – írta a főügyészség csütörtök reggeli közleményében.

A vádirat szerint az ügy vádlottja, egy 36 éves férfi egy mikropárt egyéni országgyűlési képviselőjelöltként kívánt indulni a 2018-as országgyűlési választáson Budapest egyik választókerületében. A jelöléshez ötszáz választópolgár ajánlása volt szükséges.

A vádlott 824 ajánlást adott le, amelyből a választási bizottság 507 ajánlást fogadott el, majd nyilvántartásba vette a jelöltet. A férfi az ajánlások valódiságát aláírásgyűjtőként az íveken igazolta.

Az aláírások közül azonban 38 hamis volt, ugyanis a férfi olyan ajánlóíveket adott le, amelyeken ezek az aláírások nem a névtulajdonostól származtak, azokat ismeretlenül maradt személy az ívekre hamisította.

Egyes ajánlások névtulajdonosai már nem is voltak életben az ajánlóívek kitöltésekor.

A férfi végül nem indult el a választáson, a jelöltségről – amelyre nem is lett volna jogosult – lemondott, visszalépett a választástól.

A férfi ellen a Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre.

Hozzászólások