Nagyváradon 2,7 milliárdból építhet fociakadémiát a magyar kormány

Nagyváradon 2,7 milliárdból építhet fociakadémiát a magyar kormány

Utolsó frissítés:

T. R. Szerző:

T. R.
T. R.

Orbán Viktor állami sportakadémiai rendszert hoz létre, de a rendszer a határon túlra is átnyúlik. Romániában 8 millió euró mehet el erre.

Nagyváradon eltűnőben a felnőtt labdarúgás – megszűnt a város patinás klubja, az FC Bihor, az egyetlen futballklub, ami megnyerte a magyar és a román bajnokságot is –, de a magyar kormány 8 millió eurót (2,7 milliárd forintot) szán futballakadémia létrehozására – erről beszélt egy helyi lapnak az egykori NB I.-es román labdarúgó, Sorin Cigan.

 

Orbán állami sportakadémiai rendszert hoz létre

Több mint meglepő, hogy az Emmi korábban még Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központról írt, most már Hosszú Katinka Sportakadémiáról beszél. Tényleg Hosszúnak épül sportkomplexum Csillebércen?

A Magyar Hang által szemlézett interjúból kiderül, az egykori labdarúgó azzal dicsekszik, hogy a magyar kormánytól 8 millió eurót kap, hogy Nagyváradon egy labdarúgó-akadémiát hozzon létre, Gheorghe Hagi akadémiájának mintájára. Hagi azonban a saját vagyonából, egyetlen fillér állami vagy uniós támogatás nélkül hozta létre az akadémiát.

Cigan azt mondta, a tervezett akadémiát ő fogja vezetni, és tanácsadója lesz Jenei Imre, a neves erdélyi magyar szakember, aki csapatával, a Steaua Bukaresttel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját az 1985-86-os kiírásban. Az idén 83 éves Jenei edzette a román és a magyar válogatottat is, és tavaly márciusban Orbán Viktor egyik főtanácsadója lett futballügyekben román lapértesülések szerint.

Az egykori focista arról is beszélt, hogy már meg is van a tízhektáros telek Nagyvárad közelében, amit megvásárolnak egy erdélyi magyar vállalkozótól. Tíz pályát építenek rá, és hétéves kortól toborozzák a gyerekeket, akikkel 10-15 fős csoportokban fognak foglalkozni. Cigan szerint a magyar állam évente két- és négymillió euró közötti összeget szán majd az intézmény fenntartására, hasonlóan a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai akadémiákhoz.

A magyar kormány az év végén elsütötte a közpénzágyút, akkor több határon túli fociklub is milliárdokat kapott:

 

A kormány elsütötte a pénzágyút - kapott Hosszú Katinka és a turáni alapítvány is

Külföldi fociklubok, magyar úszók, egyházak, Áder János klímavédelmi alapítványa és sokan mások a kormány év végi pénzszórásának kedvezményezettjei közt.

(Magyar Hang, Gsp.ro)

Hozzászólások