Akár életfogytiglant is kaphatnak a Szigeten drogot áruló hollandok

Akár életfogytiglant is kaphatnak a Szigeten drogot áruló hollandok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lezárta a rendőrség a nyomozást annak a két holland fiatalnak az ügyében, akiknél annyi drogot találtak, hogy minden második embert el tudtak volna látni a fesztiválon.

A tavalyi Sziget Fesztivál nulladik napján a biztonsági őrök vették észre, hogy a 21 éves és a 22 éves fiatalhoz többen odalépnek, és pénzért kábítószert kapnak. A rendőrök később elfogták a két fiatalt, amikor pedig átvizsgálták a ruhájukat, a csomagjukat és a sátrukat, további kábítószergyanús anyagok, kis zacskók kerültek elő. Még árlistát is találtak náluk.

Két kulcsot is lefoglaltak a gyanúsítottaktól, az egyik egy, a fesztivál területén levő értékmegőrzőhöz tartozott, amelyben jórészt kisméretű rózsaszín tabletták voltak, a másik kulcs egy autóé volt, de a két férfi nem mondta meg a rendőröknek, hogy hol parkol. A kocsit csak később találták meg, benne szintén jelentős mennyiségű kábítószerrel. 

A két fiatal a kihallgatásuk során nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését, és érdemben nem tett vallomást. Őrizetbe vették őket.

A rendőrök a helyszínen két nap alatt összesen 20 kilogrammnyi, 100 millió forint értékű kábítószert foglaltak le a két fiataltól, majd kezdeményezték a letartóztatásukat, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 9-én el is rendelt.

Obbágy Gábor, az óbudai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője a kábítószer mennyiségének érzékeltetésére megjegyezte: a fesztivál egy napján nagyjából 40 ezren vesznek részt,

a két holland fiatal pedig minden második embert elláthatott volna droggal.

Kétféle kábítószer volt náluk: többségében marihuána, illetve kisméretű rózsaszín tabletták, amelyek MDMA-t, ismertebb nevén ecstasyt tartalmaztak.

Obbágy beszélt arról is, hogy a jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem

büntetési tétele 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztés, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.    

A két hollandtól lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a vegyész szakértő véleménye szerint a jelentős mennyiség alsó határának 51-szerese volt, ami jól mutatja, hogy kiemelkedő mennyiségről van szó.

A két fiatalt tavaly novemberben újra kihallgatták, akkor volt lehetőségük megismerni a szakértői véleményekben foglaltakat. Elfogadták a tartalmukat, ám a kábítószer-kereskedelmet továbbra sem ismerték be, holott a rendőrség szerint az minden kétséget kizáróan bizonyítást nyert.

Az MTI-nek arra a kérdésére, vizsgálták-e, honnan szerezték a kábítószert a fiatalok, Obbágy Gábor közölte: mindössze annyit mondtak el a gyanúsítottak, hogy a drog nem Magyarországról származik. Kitért arra is, hogy bár a biztonsági szolgálat több átadást is észlelt, a vevőket nem sikerült azonosítani, így nem tudták megállapítani, hogy mennyi kábítószert adhatott el a két gyanúsított.

Hozzászólások