Novák Katalin kibukott a Néppártra a parlamenti határozat elfogadása miatt

Novák Katalin kibukott a Néppártra a parlamenti határozat elfogadása miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz alelnöke szerint itt az ideje új szövetségeseket keresni.

Nem vette túl jó néven a Fidesz, hogy a néppárti képviselők többsége megszavazta a Magyarország ellen indított hetes cikk szerinti eljárásról szóló határozatot az Európai Parlamentben. A plenáris ülésen nagy többséggel döntöttek úgy a képviselők, hogy Magyarországon és Lengyelországban is romlott a jogállamiság helyzete, amivel a Tanácsnak határozottabban kellene foglalkoznia.

Novák Katalin csütörtök délután az ATV-nek értékelte a határozat elfogadását. A Fidesz alelnöke úgy fogalmazott:

amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk.

A család-és ifjúságügyi államtitkár szerint azok, akik EPP-s létükre a Fidesz ellen szavaztak, ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetség mit sem ér.

Fontosabb a rájuk nehezedő liberális nyomásnak és elvárásoknak való megfelelés, mint a jog és az igazság – tette hozzá.

Novák mindenekelőtt megköszönte azoknak a szövetségeseiknek a támogatást, akik – megfogalmazása szerint – “bátran kiálltak a jog és az igazságosság mellett”. Külön kiemelte François-Xavier Bellamyt, a francia republikánusok frakcióvezetőjét és Antonio Tajanit, az EPP egyik alelnökét.

A magyar kormánypárt képviseletében Hidvéghi Balázs fideszes képviselő már a szavazás előtt csalódottságának adott hangot, hogy az EPP a határozat mellé állt. Pedig ahhoz képest, hogy a Néppárt frakciófegyelmet kért a tagjaitól, elég sokan nem engedelmeskedtek és a Fidesz mellé álltak, vagy éppen tartózkodtak a szavazáson.

Hidvéghi a határozat elfogadása után nem meglepő módon Soros Györgyöt tette felelőssé az eseményekért. Azt nyilatkozta: az állásfoglalás elfogadása a bevándorláspárti erők újabb nyomásgyakorlási akciója Magyarországra, szoros együttműködésben a különböző Soros-szervezetek embereivel és szervezeteivel, akik sorozatban gyártják a lejárató anyagokat Magyarországgal szemben.

Hozzászólások