Spiegel: Még nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból

Spiegel: Még nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem akarnak ellenséget.

Még nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), mert nincs meg a pártcsaládban a többség a magyar kormánypárt tagságának megszüntetéséhez, írja a 24.hu a Der Spiegel nyomán.

A német hírportál szerint Donald Tusk, az EPP elnöke tagpárti vezetőkkel beszélt erről telefonon. A többség hiányának oka a nagyobb tagpártok hozzáállása lehet.

Az EPP nagy pártjai között találjuk a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) és a bajor testvérpártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU), amelyek vezetői a Der Spiegel szerint a telefonbeszélgetéseken nem támogatták, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kitegyék a Néppártból.

Donald Tusk hétfőn a Twitteren azt írta, hogy miután találkozott a Fidesz tevékenységét vizsgáló testülettel, a pártcsalád vezetőivel is beszélni fog. A testület értékelését az EPP politikai közgyűlésének február 3-4-i brüsszeli ülésén ismerteti.

Egy a héten kiszivárgott, és ebben a cikkben elemzett jelentés szerint a felfüggesztés meghosszabbítását javasolják Donald Tusk pártelnöknek. Az Európai Néppárt vezetése így oldaná meg, hogy Orbán Viktor személyében ne szerezzenek maguknak újabb ellenséget az uniós politikában.

Ahogy azt a hvg.hu is megírta, az EPP 2019. március 20-án a Fidesz tagságának felfüggesztéséről határozott.


Hozzászólások