Orbán jelentette be: két koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Orbán jelentette be: két koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a koronavírust – közölte az egyetem. Azt, hogy Magyarországon két koronavírusos beteg van, Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Facebookon. Azt hivatalosan még nem közölte senki, hogy a másik diák hova jár.

Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetben jelentette be a két koronavírusos beteget, nem sokkal a rendkívüli sajtótájékoztató előtt.

Megvan az első fertőzött, sőt, mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus-fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani

– közölte a miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán, miután részt vett az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban. Két külföldi diák a fertőzött, mindketten irániak, egyelőre tünetmentesek.

A szükséges eljárás szerint a Szent László Kórházba szállították őket, az operatív törzs azt állapította meg, hogy rendelkezésre áll az orvosi személyzet, és az eszközök is – tette hozzá. Orbán szerint innentől a „védekezés szakaszába léptünk”, holnaptól minden délben ülést tart az operatív törzs, és azonnal tájékoztat a fejleményekről. Orbán bejelentése után frissült a kormányzati honlap is, azon is két beteg szerepel.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa elmondta: a két Magyarországon tanuló diákot ma délután izolálták, mindketten jól vannak, nagyon enyhék a tüneteik. A velük együtt lakókat: egyikük házastársát, másikuk barátnőjét szintén elkülönítették. Egyelőre vizsgálják, hogyan kapták el a fertőzést, és azt is, hogy merre jártak.

Mindannyian kórházban maradnak a teljes gyógyulásukig. A hvg.hu munkatársa rákérdezett, hogy hova jártak a diákok, de nem árulták el. Felhívtuk a Semmelweis Egyetemet, hogy hozzájuk járt-e a két diák, de a sajtós az operatív törzshöz küldött minket. Elmondása szerint ezt az eljárást kérték minden egyetemtől. Majd később az egyetem a honlapján mégis bejelentette,

a Semmelweis Egyetem egy külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a tesztek a koronavírus-fertőzést, ezért az egyetem rektora intézkedett arról, hogy a 16 fős, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerész évfolyam esetében a szükséges időtartamig az egyetem a hallgatóknak, otthonukban interneten elérhető módon biztosítja a megfelelő oktatási anyagokat. Ezen idő alatt az érintett hallgatók nem vehetnek részt előadáson és gyakorlaton. Az egyetem további óvintézkedéseket is tesz, ebből kiemelendő, hogy a rektor a most szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta.

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata is tájékoztatást adott ki Merkely Béla rektorra hivatkozva. A Facebook-oldalukon azt írják,

a két magyarországi koronavírusos közül az egyik egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató, aki sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett.

A hallgató egy hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol évfolyamra. Jelenleg a Szent László Kórházban van karanténban elkülönítve. Azok a hallgatók, akik kapcsolatban voltak a fertőzött személlyel, kötelező oktatási szünetüket fogják tölteni az óvintézkedések miatt – a tudás elsajátításához szükséges oktatási anyagot, az egyetem interneten biztosítja ezen hallgatóknak. A rektor csütörtökön tájékoztat hivatalosan minden egyetemi polgárt a továbbiakról.


Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, továbbra is folyamatosan tájékoztatják a lakosságot.

Mindkét személy Iránban járt az iskolakezdés előtt a családjuknál az iráni újévet ünnepelni, ezt követően érkeztek Magyarországra. Az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy megfertőződött-e, a másik esetben enyhe tünetei miatt végezték el a tesztet.

Amit a bejelentés előtt tudni lehetett:

Müller Cecília nem árulta el, hogy hol béreltek lakást a diáklányok. A sajtótájékoztatón rákérdeztek, van-e a házban lift, és ez nem veszélyezteti-e a használókat, mire azt mondta, a vírus tárgyakon nem terjed. Korábban több ennek ellentmondó hír volt, amely szerint fémtárgyon is életképes valameddig a vírus. A bérlők a tulajdonossal nem találkoztak, a tisztiorvosi hivatal viszont fölvette vele a kapcsolatot, és fertőtlenítették a lakást. Az Airbnb a lakást kiadóknak épp a napokban küldött egy tájékoztató levelet a koronavírus miatt.

Felkerestük a Széchenyi Gyógyfürdőt, ahol nem láttunk tájékoztatót arról, hogy korábban koronavírusos betegek fordultak volna meg az épületben. A helyszínen egy munkatárs azt mondta, nyitva lesznek, nem kell aggódni, ők is dolgoznak. Elmondta, hogy takarítottak, és emelték a klór szintjét is. (Müller a sajtótájékoztatón arról beszélt, ilyen körülmények között sem lehet elkapni a vírust, a klór ugyanis megöli azt.) A cég vezetésének elküldtük kérdéseinket, de egyelőre nem kaptunk választ.

Megkerestük a FlixBust is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a hatóságok kedden jelezték számukra, hogy a cégük is érintett egy általuk folytatott vizsgálatban. Kérésükre az utaslistát elküldték.

Az operatív törzs szerdai hivatalos bejelentése alapján győződtünk meg arról teljes bizonyossággal, hogy a szóban forgó utasok a mi járatunkat használták. A jelenleg szükséges intézkedésekről a hivatalos szervek döntenek, a FlixBus az ő iránymutatásukat fogja követni.

Arra nem válaszoltak, hogy február 26. óta hányszor közlekedett az a busz, azt viszont leírták, hogy az esettől függetlenül szoros kapcsolatban vannak a buszpartereikkel, akiknek már korábban javasolták, hogy legyenek elővigyázatosak, és fordítsanak különleges figyelmet a higiéniára, fokozottan ellenőrizzék a buszok tisztaságát, és biztosítsanak az utasok számára kézfertőtlenítőt.

Hozzászólások