szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országgyűlés huszonegy előterjesztésről szavaz. Döntés születhet a Budapest–Belgrád-vasútvonalról és a Corvinus-modell kiterjesztéséről is.

Az országgyűlés kedden huszonegy előterjesztésről szavaz. Az előterjesztések közül az egyik leglényegesebb a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása. A hatékonyságra hivatkozva benyújtott, Semjén Zsolt és Kásler Miklós nevéhez fűződő törvénymódosítás komoly felháborodást váltott ki az érintettek körében. A javaslat kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és előadó-művészeti szervezetekre, de nem vonatkozik a kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézetre. A javaslatot érdemi vita sem előzte meg: Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete mindössze a húsvéti hosszú hétvégét kapta arra, hogy véleményezze azt.

A képviselők a határozathozatalok ideje alatt döntenek egyebek mellett több egyetemnek alapítványi formába rendezéséről. A kormány javaslata szerint hat állami egyetem kerülne magántulajdonba: a győri Széchenyi István, a Soproni, a kecskeméti Neumann János, a Miskolci, az Állatorvostudományi és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem követné a Budapesti Corvinus Egyetemnél alkalmazott módszert, és vagyonkezelő magánalapítvány tulajdonába kerülnének már július 1-től.

Döntés születhet továbbá a Budapest–Belgrád-vasútvonal finanszírozásáról és kivitelezéséről. Szokatlan javaslat kerül ezzel kacsolatban a ház elé, ugyanis az országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt javasolta, hogy „a Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve” döntsön a külgazdasági és külügyminiszter a vasútvonal iratainak nyilvánosságáról. Vagyis: Kína is beleszólhatna abba, mi legyen nyilvános Magyarországon. A nagyjából 700 milliárd forintos költségnél járó, nagyrészt kínai hitelből megvalósuló beruházáshoz nemrég újabb 82 milliárd forintot csoportosítottak át a Gazdaságvédelmi Alapból.

Napirenden lesz a büntetőeljárási és piacfelügyeleti törvények módosítása is.

A határozathozatalok után az örökbefogadásokkal kapcsolatos törvénymódosításról, valamint az Erzsébet-táborokról szóló jogszabályról is általános vitát tartanak.

Szerdán további hat előterjesztést tárgyalnak a képviselők. Ekkor kerülnek terítékre az önkormányzatokat még jobban kivéreztető különleges gazdasági övezetek kialakításáról szóló, illetve az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát tiltó kormányzati előterjesztések. A Ház következő ülése május 25-én, hétfőn ér véget, amikor újra azonnali kérdések hangoznak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!