Orbán Matovicnak: Szlávból sok van, a magyar különleges teremtmény

Orbán Matovicnak: Szlávból sok van, a magyar különleges teremtmény

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trianonról sosem fogunk egyetérteni, de ettől még barátok lehetünk – mondta Orbán Viktor, amikor szlovák kollégájával tartott sajtótájékoztatót.

Közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák miniszterelnök Budapesten, Matovic hivatalos látogatása alkalmából. Az eseményt a budavári karmelita kolostorban tartották, ahová az újságírókat csak lázmérés után engedték be.

A két miniszterelnök kézfogással üdvözölte egymást.

Orbán Viktor megköszönte Igor Matovicnak, hogy a programjukat magyarul is közzétették, valamint a szlovákiai magyaroknak tett gesztusait. Köszönetet mondott továbbá a járvány alatt kialakított együttműködésért, például azért, hogy sok magyart szlovákok hoztak haza külföldről.

Orbán büszke a magyarországi szlovákokra, iskoláikra és templomaikra. Megemlítette, hogy 2010 óta a szlovák közösségek támogatása a négyszeresére nőtt.

Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, a két ország közötti forgalom meghaladja a tízmilliárd eurót – tette hozzá a magyar kormányfő, majd arra kérte Matovicot, hogy küldjön minél több szlovák befektetőt Magyarországra, az ő rendelkezésükre áll az Eximbanknál nyitott 600 millió eurós hitelkeret.

Kiemelte még a komáromi híd átadását, valamint hogy újabb hat átkelő készül. Emellett két ponton összekötik a két ország villamos hálózatát, és növelik a gázvezeték-kapcsolat kapacitását.

Matovic: Teljesen egyenlő magyarok

Igor Matovic szintén köszönetet mondott a járvány idején nyújtott segítségért, és örömét fejezte ki amiatt, hogy a határ ismét nyitva van. A szlovák miniszterelnök természetesnek tartja, hogy Magyarország érdekelt a kisebbségi magyarok életkörülményeinek javításában.

Jelezte: elkötelezett abban, hogy a szlovákiai magyarok mindenben teljesen egyenlő állampolgárok lehessenek, és ebbe beleérti a nyelvhasználatot is. Hozzátette viszont, hogy ösztönözni kívánják a szlovák nyelv elsajátítását, mert ez fontos a boldoguláshoz Szlovákiában.

Mint mondta, a kisebbségi magyarok ajándékot kaptak a sorstól azzal, hogy nemcsak magyarul és szlovákul, de tulajdonképpen csehül is értenek. Bejelentette továbbá, hogy szlovák kulturális fesztivált szerveznek Budapesten.

A köztévé azt kérdezte a kormányfőktől, hogyan tudják érvényesíteni az uniós újjáépítési programban a régiós érdekeket. Orbán elmondta, hogy ennek a tervnek a filozófiája „a magyar életösztönöktől messze esik”, mert a magyarok előbb dolgozni szeretnek, és nem hitelt felvenni. Ennek ellenére a gazdaság újraindítására jelenleg ezt a programot fogadta el az unió. Ezért most

az életösztöneinket háttérbe szorítva” elfogadjuk a hitel lehetőségét.

Az uniós pénzek elosztásáról szólva azt mondta Orbán: nem lehetséges, hogy a szegényebbeknek kevesebb segítséget adjunk, mint a gazdagoknak, ez morális alapon nem fogadható el.

A Trianon témáját feszegető szlovák újságírói kérdésre válaszolva Matovic emlékeztetett arra, hogy a szlovákok a régi Magyarország részei voltak, ezt kár lenne tagadni, ahogyan azt is, hogy nem érezték magukat mindig jól ott. A szlovák kormányfő kifejezte megértését a Trianon utáni magyar fájdalmakkal kapcsolatban, de objektív történelemszemléletre és előre tekintésre szólított fel. Együttműködésre ítéltettünk, legyünk barátok – mondta.

Egyedül vagyunk, Igor

„Lehetetlen, hogy Trianonról ugyanazt gondoljuk” – jelentette ki ezzel szemben Orbán. Emiatt szerinte nem kell róla sokat beszélni, hanem annak ellenére folytatni az együttműködést, ami történt. Úgy fogalmazott: ez nem sérelem, hanem valódi igazságtalanság.

Felidézte Orbán, hogy a tárgyalásukon elmondta Matovicnak: a magyar egy egyedülálló teremtmény, ezzel szemben „szlávok mindig lesznek”, ahogy németek és arabok is, mert ezek sokan vannak. Viszont a magyar egyedül áll, és a nyelvén és kultúráján múlik, hogy megmarad-e. Ezután a sztyeppei múltról beszélt és a magyarok keleti gyökereiről, noha a kipcsakokat most nem említette.

Matovic erre reagálva megígérte, hogy Szlovákia minden segítséget megad a magyaroknak, hogy nyelvüket és kultúrájukat fejlesszék. A szlovák kormányfő, visszaemlékezve arra, hogy a magyar etnikai pártok kiestek a parlamentből, megjegyezte, hogy a magyarokat is képviselni kívánják, illetve hogy a kormánypárti frakcióban számos magyar származású képviselő ül.

Hozzászólások