szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az országos tiszti főorvos szerint az elmúlt 24 órában elhunyt 20 beteg közül, mindegyiknek volt alapbetegsége. A járvány 44 éves áldozatáról nem beszélt.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóját Müller Cecília országos tiszti főorvos a délelőtt nyilvánosságra hozott napi járványügyi adatok ismertetésével kezdte. Elmondta, 20 magyar koronavírusos beteg halt meg az elmúlt napon, mindegyiküknek volt alapbetegsége. Közülük 15-nél találtak a klinikusok szív- és érrendszeri betegséget, egy esetben légzőszervi megbetegedést azonosítottak, 4-nél anyagcsere betegséget mutattak ki. Azt is közölte, hogy 53 és 94 év között volt az életkoruk.

A járványügyi tájékoztató honlap szerint viszont volt egy 44 éves áldozata is a vírusnak, akihez nem kötöttek alapbetegséget, róla nem beszélt a tiszti főorvos.

Müller szerint 14 százalékkal nőtt a pozitivitások száma a 39.-ről a 40. hétre, 100 ezer főből jelenleg 322 ember fertőzött. Azt is hozzátette, továbbra is leginkább a fiatalabb korosztályokat érinti a járvány, viszont a 14 év alattiak aránya csupán 4,5 százalék. A 30–60 éves korosztályé 45 százalék, míg a 20–29 éveseknél 23 százalék az arányuk az összes fertőzötthöz képest.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy változnak a Romániába történő beutazás szabályai, ezért arra kérnek minden oda utazót, hogy tájékozódjon a belépés feltételeiről. Az operatív törzs ülése után megjelentek az új feltételek, itt lehet őket elolvasni.

Az előzetesen írásban feltett újságírói kérdések közül az InfoRádióéval kezdték, amely arra vonatkozott, van-e elég szakember a lélegeztetőgépek működtetésére. Müller Cecília azt mondta, hogy tavasszal megtörténtek az átképzések, és vannak aneszteziológusaik is. Hozzátette, hogy a rezidenseket, a hatodéves orvosisokat és végzős ápolókat is bevonták a folyamatba, velük együtt megvan a szakembergárda, illetve a szakszemélyzetet át tudják vezényelni oda, ahol szükség van rájuk.

A Tiszaújvárosnál épülő gyár munkásai közül kétszázan kapták el a koronavírust, róluk érdeklődött szintén az InfoRádió. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy halmozódást észleltek, a kivizsgálás, illetve a kontaktkutatás zajlik.

A Dunántúli Napló és a Hajdú-Bihari Napló azt kérdezte, hogy milyen gyógyszerekkel kezeljék magukat az otthon gyógyuló betegek. Müller azt tanácsolta, hogy pihenjenek és tüneti kezelést alkalmazzanak: gyulladáscsökkentőt, illetve láz- és fájdalomcsillapítót, de egyébként minden esetben kövessék a háziorvos utasításait. Ha valakinek egyáltalán nincs tünete,

akkor C és D-vitamin, illetve sok folyadék bevitelét javasolja.

A Békés Megyei Hírlap az iránt érdeklődött, hogy az edzőtermekben eltérően járnak el a megelőzést illetően, mire ügyeljenek, akik edzeni járnak. A tiszti főorvos szerint érdemes az öltözőben is maszkot viselni és tartani kell a másfél méteres távolságot.

A Veszprémi Napló arról érdeklődött, hogy van-e olyan új gyorsteszt, amit használhatnak. Ismét Müller válaszolta meg a kérdést. Azt mondta, most már vannak antigén gyorstesztek, amelyeket a magyar szakemberek is összehasonlító vizsgálat alá vetettek, reményeik szerint nemsokára már lesznek olyanok, amiket tudnak használni Magyarországon.

Az RTL Klub arról érdeklődött, hogy alkalmas-e szűrésre a lázmérés, nem tartják-e aggályosnak, hogy olykor 35 fokot jeleznek testhőmérsékletnek gyerekeknél a hőmérők. Müller azt mondta, a láz egy alapvető tünete a fertőzésnek. A gyerekekre külön kitért,

szerinte náluk nagyon gyorsan felszökik a láz, ezért alkalmas a szűrésre.

Ha úgy tűnik, hogy irreális eredmények születtek, akkor újra kell mérni. Persze előfordulhat mérési hiba, ha rossz az eszköz, akkor kalibráltatni kell.

Tordas Dániel házi gyermekorvos mondta azt a múlt héten egy online konferenciabeszélgetésen, hogy a gyerekeknél nem lázzal jelentkezik a koronavírus, amit Jakab Ferenc virológus is megerősített ugyanott. Jakab szerint sem szakmailag, sem járványügyileg semmi értelme ennek a vizsgálatnak.

Elindult az iskolákban a lázmérés: van, aki szerint tévút, más szerint meg túl kevés

Csütörtökön elindult a diákok hőmérsékletmérése az iskolák bejáratánál, egy óbudai általános iskolában az iskolaőr kezébe is lázmérőt nyomtak. A szülők elégedettek a lépéssel, de van, aki szerint ez kevés, tesztelni kellene a tanulókat. Azt nem árulja el az Emmi, hogy pontosan honnan és mennyiért vettek 41 ezer érintésmentes lázmérőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is