szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtartotta a korábbiaknál is rövidebb tájékoztatóját az operatív törzs. Az országos tiszti főorvos szerint még mindig felfutó szakaszban vagyunk.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A csütörtöki kormányinfó után az operatív törzs is megtartotta tájékoztatóját, ezúttal Müller Cecíliával. (Az országos tiszti főorvost az előző napon Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője helyettesítette.)

Müller az esemény kezdetén arról beszélt, hogy az egész világon, így Európában is emelkedik a koronavírus-fertőzöttek, és ezzel együtt az elvesztett életek száma is. Majd ismertette a már reggel óta tudható új járványadatokat (2032-vel nőtt az igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon, 46-an haltak bele a vírus okozta betegségbe). Az elhunytakra kitérve azt mondta: az áldozatok 56 és 97 év közöttiek voltak.

Az országos tiszti főorvos úgy látja, hogy a korábbiakhoz képest több autoimmun-beteg hunyt el, de a vírus szerinte továbbra is elsősorban a szív- és érrendszeri betegségekben, daganatos betegségekben, illetve cukorbetegségben szenvedőket érinti jobban, közülük többen haltak meg az elmúlt 24 órában is.

Müller hangsúlyozta, hogy a járvány kiteljesedni látszik, majd megemlítette, hogy az uniós átlagot nézve Magyarország továbbra is jól védekezik, az elhunytak számát tekintve a középmezőnyben vagyunk. Az áldozatokra visszatérve azt mondta: az eddigiek alapján a járvány itthoni áldozatainak átlagéletkora 76 év.

Az országos tiszti főorvos említette a közelgő influenzaszezont, és hogy már mindenhova megérkezett az influenza elleni védőoltás. Azt kérte: a lakosság igényelje a vakcinát, amelyből kétféle érhető el. Közölte azt is, hogy heti jelentést kér az egészségügyi szolgáltatóktól, hogy lássa, hol fogy jobban az oltóanyag, és hol kell pótolni.

Ma már mehet influenza elleni vakcináért - összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Bár influenza elleni védőoltás már régóta létezik, a koronavírus-járvány miatt talán még soha nem volt olyan nagy a jelentősége, mint idén. De egyáltalán hogyan és mikortól lehet beszerezni? Milyen típusai vannak? Ki adathatja be, és kinek kell vigyáznia? Milyen mellékhatásokat okozhat, és miért foglalt le belőle a kormány egy egész készletet?

A tájékoztató Kiss Róbert alezredes beszámolójával folytatódott. Mint mondta, az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt 55 esetben volt szükség rendőri beavatkozásra, a tömegközlekedési eszközökön helytelenül viselt maszkok miatt 30 esetben intézkedtek, és 4121 esetben rendeltek el házi karantént. A járvánnyal összefüggő büntetőeljárások száma 475-re emelkedett.

A tájékoztató végén mindössze három kérdést vesézett ki az operatív törzs, mert elmondásuk szerint a többit már megválaszolták a kormányinfón. A kérdések egyike a nem egyértelmű, értékelhetetlen mintavételre vonatkozott, illetve, hogy ez esetben mit kell tenni. Meg kell ismételni – mondta erre az országos tiszti főorvos.

Kérdés volt az is, lehet-e túlfogyasztani vitaminokat. Ez Müller szerint lehetséges, ezért érdemes óvatosnak lenni.

Végezetül a hosszú hétvégék kapcsán érkezett kérdést taglalta az operatív törzs. Mint mondták: a szállodákban több kockázati tényezővel is számolni kell, ami miatt különféle ajánlásokat fogalmaztak meg. Ugyanakkor a vendégeknek is oda kell figyelniük az előírások betartására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Ha megfelelő védettséget adnak, az orosz és kínai vakcinából is vehet a kormány – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. Arról is beszélt, a SZÉP-kártyára jövőre is a megemelt összeg, 800 ezer forint kerülhet. A kormány további szigorításokról nem döntött, nem tudta megmondani, mi lehet az a lélektani határ, mikor lépni kell.

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne