A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?

Balogh András József ezredes megbízatása csak augusztus 1-én járt volna le.

2019-ben váratlanul felmentettek a Honvédelmi Minisztérium vezetői közül több katonai szakértőt, és a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodából érkezett tisztviselőket tettek a helyükbe. Ezt akkor az ellenzék egy része úgy értelmezte, hogy gyámság alá helyezték a hivatásos katonai múltú, nem politikus Benkő Tibor minisztert.

Ő viszont egy hónap múlva a honvédelmi igazgatás fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Balogh András József ezredest, a jogi és igazgatási ügyekért felelős volt helyettes államtitkárt, és igen széles hatáskörrel ruházta fel: feladata lett számos jogszabály előkészítése, amelyek egyebek közt a terrorveszélyhelyzet, a rendkívüli állapot, és a váratlan támadás idején alkalmazható szabályokra, az egyes honvédelmi kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos katonai igazgatási feladatokra, a honvédelmi adatkezelésre és a hadköteles katonák jogállására vonatkoztak. Sőt, a miniszter azt a feladatát is átruházta rá, hogy „törvényességi felügyeletet gyakorol a honvédelmi szervezetek működése felett”.

A csütörtök esti Hivatalos Értesítőben viszont Benkő Tibor indoklás nélkül visszavonta az eredetileg 2021. augusztus 1-ig adott miniszteri biztosi megbízást.

Frissítés: cikkünk megjelenése után a HM sajtóosztálya az alábbi információt juttatta el szerkesztőségünknek: 

"Dr. Balogh András József ezredest 2019. augusztusában nevezte ki miniszteri biztossá Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A részére meghatározott jogszabályok előkészítését minden területre kiterjedően a meghatározott határidő előtt a miniszteri biztos elvégezte, így mandátuma megszűnt. Azonban újabb feladat vár az ezredesre, mivel a Honvédelmi Minisztérium és Magyar Honvédség 2019. január 1-jei dezintegrációját követően az idei évben a Magyar Honvédség Parancsnoksága Székesfehérvárra települ. Ennek tükrében szükségessé vált a honvédelmi tárca szervezeti átalakítása, melynek keretében Dr. Balogh András József ezredes 2021. január 15-től a honvédelmi miniszter kabinetfőnökeként látja el feladatait" – írták.

Hozzászólások