Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kacskovics Mihály Béla
Tetszett a cikk?

Február közepe óta erőteljesen növekednek a megyék fertőzöttségi adatai, de van az országnak olyan csücske is, amely megúszni látszik az esetszámok felfutását.

Február 18-án jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs aktuális tájékoztatóján, hogy elkezdődött a koronavírus harmadik hulláma Magyarországon. Azóta 41 666 ember tesztje lett pozitív országszerte, a járvány pedig – feltehetően az elszaporodó mutáns vírustörzsek miatt – újra elszabadulni látszik.

Kiugró az emelkedés az utóbbi két és fél hétben a fővárosban, ahol február 18-a óta 8768 új fertőzöttet találtak, a legtöbbet hétfőn, március 1-jén: akkor ezren adtak pozitív mintát a tesztelés során. Budapestet a számításból kivéve is magas Pest megye adata: ott az említett februári dátum óta összesen 6959 ember szervezetében mutatták ki a kórt. A fővárosban így a járvány kezdete óta már 82 044-en fertőződtek meg, míg Pest megyében 56 346-an. (A járvány kiindulópontjának számító Kínában – az ország saját bevallása szerint – 89 ezer ember kapta el a kórt. Budapest lassan megközelíti ezt a számot.)

Masszív emelkedést mutatnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye számai is: ott Müller bejelentése óta 2630-an fertőződtek meg igazoltan, összesen 24 903 ember kapta el ott a fertőzést. Hasonló adatokat látni Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, mindenhol meghaladja a kétezret az utóbbi két és fél hétben a fertőzöttek száma.

Megyékre lebontva február 18-a óta a következőképpen alakul a helyzet:

Ezeket az adatokat az operatív törzs nem közli külön. Naponta frissítik hivatalos oldalukon azt a Magyarországot ábrázoló térképet, amelyen közlik, hogy a megyékben a járvány kezdete óta összesen hány fertőzöttet diagnosztizáltak. A térkép egy egyszerű képfájl, naponta cserélik, így abban településre lebontva nem találhatóak meg a fertőzöttségi adatok.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

Hozzászólások