szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Írországban kifizetődőbb, ha az állami szektorban dolgozik az ember. Az ottani alkalmazottak átlagos évi jövedelme ugyanis 43 ezer euró feletti, míg a magánszektorban tevékenykedők csak évi 33500 eurót keresnek.

A keresetek közötti különbség tovább nő, ha figyelembe vesszük a fizetések felüli juttatásokat is. A Davy Stockbrokers cég számításai szerint a közszférában a fizetések 20 százalékkal magasabbak, mint a privát szférában, s az olló tovább nyílik, hiszen öt éve a közszférában dolgozók még csak 15 százalékkal kerestek többet.

A közalkalmazottak a privát szférában tevékenykedők fizetésének átlagosan 122 százalékát kapják. A másik oldalról nézve a magáncégeknél dolgozók fizetése a az állami és önkormányzati alkalmazottakénak 78 százalékára csökkent a 2000-ben regisztrált 82 százalékról.

Az ír a lakosság jövedelme egyébként növekszik, emelkedett a foglalkoztatottak száma is, miközben csökkent az adó és a fogyasztói árak inflációja is alacsony. Szakértők szerint ez a helyzet jellemzi majd a 2006-os évet is. 

HVG Gazdaság

Ki mennyit keres Magyarországon?

Az idén is az inflációt meghaladó mértékben nőttek a fizetések Magyarországon. Mérséklődik a külföldi, illetve hazai kézben lévő cégek bérei közötti különbség, a takarékosságot hirdető közszférában pedig a béremelkedés jócskán meghaladja a versenyszektorban regisztráltat.

MTI Világ

Sokat dolgoznak és keveset keresnek a mai fiatalok

Mókuskerék, lyukas zseb és taposómalom, ezek a szimbólumok jellemzik a mai a 25 és 35 év közötti városi, gyermekes illetve gyermek nélküli fiatalokat - állítja a Millward Brown nevű cég.

MTI Karrier

Budapest vezet, Somogy sereghajtó a bruttó átlagkeresetekben

Somogyban 118770 ezer forint a bruttó átlagkereset, ami az országos átlagnál csaknem 20 százalékkal alacsonyabb, s ezzel egyúttal sereghajtó is a megyék sorában. A statisztikai adatok szerint a fővárosiak fizetése a legmagasabb, átlag 195 ezer forinttal.

hvg.hu Itthon

Mennyit keres ma egy ügyvéd?

„Honnan lehet tudni, hogy ügyvédet gázoltak el és nem egy macskát? Onnan, hogy a macskánál van féknyom.” Ehhez hasonló viccek terjednek Amerikában, ahol a legmegvetettebb és legirigyeltebb foglalkozás az ügyvédeké. Honnan lehet tudni, hogy mennyit keresnek Magyarországon? Erre keresi a választ a hvg.hu.

hvg.hu Karrier

A németek ötször annyit keresnek, mint mi

A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. idén augusztus ban 220 hazai vállalat béradatait elemezte. A vizsgálatból többek között kiderült, hogy a személyzeti szakemberek a juttatási csomagok kialakításánál elég jól becsülik előre az infláció mértékét, s a legjobban a jogászokat és informatikusokat fizetik meg.

MTI Karrier

Harmadával nőtt az amerikai vezérigazgatók keresete

Az amerikai nagyvállalati vezérigazgatók átlagos jövedelme tavaly 5,74 millió dollár volt, 30,2 százalékkal több, mint 2003-ban - áll a Corporate Library, egy kormányzati kutatócsoport által készített tanulmányban.

KSH Itthon

Nettó reálkereset: 7,2 százalékos növekedés

Az első hét hónapban a bruttó átlagkereset 10,4 százalékkal, a nettó átlagkereset 11,2 százalékkal, a reálkereset pedig a fogyasztói-árindex 3,7 százalékos növekedése mellett 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Schobert Norbert „A tatabányai családirtó a tizedét nem kapta az interneten annak, mint amit én kaptam”

Schobert Norbert „A tatabányai családirtó a tizedét nem kapta az interneten annak, mint amit én kaptam”

Vírusgyanú és karantén egy pesti luxushotelben – könnyű rémtörténet 1963-ból

Vírusgyanú és karantén egy pesti luxushotelben – könnyű rémtörténet 1963-ból