szerző:
MTI

A 2002-2005 között kiírt pályázatok nyerteseinek támogatására 8,906 milliárd forintot használt fel a Nemzeti Felnőttképzési Intézet. A pénzből 39 ezren jutottak képzéshez, illetve körülbelül 1 millió embert tájékoztattak a médián és saját kiadványokon keresztül a felnőttképzés jelentőségéről – áll abban a jelentésben, amelyet az intézet az országgyűlés foglalkoztatási szakbizottsága részére készített.

A 8 milliárd 906 millió forintból 2 milliárd 395 millió forint jutott arra, hogy mintegy 15 ezren a felnőttképzés keretében szakképesítéshez, illetve meglévő képesítése mellé piacképesebb szakképesítéshez jussanak. A képzési támogatásokat elnyerő intézmények a jövő év közéig tesznek eleget vállalásaiknak.

A termelés modernizálásához, a szerkezetváltáshoz hozzájáruló programokra 1 milliárd 208 millió forint támogatást nyertek el intézmények, ebből 18 ezer személy átképzését vállalták. A felnőttképzést népszerűsítő újságcikkekre, rádiós és televíziós műsorokra, rendezvényekre 1 milliárd 676 millió forint jutott.

Az idősek számítástechnikai képzését csaknem 100 millió forinttal támogatták, ebből több mint 2 ezren sajátíthatják el ezeket az ismereteket. A fogyatékkal élők szakképzési programját több mint 20 millió forinttal támogatták, ebből a pénzből a tervek szerint csaknem 3 ezren kapcsolódhatnak be a képzésbe. A kisebbségi önkormányzatoknál dolgozók számítástechnikai képzését 30 millió forinttal támogatták, ebbe a programba a tervek szerint hétszázan kapcsolódnak be.

A tervek szerint a felnőttképzésben résztvevőknek beszámítják majd a korábban szerzett ismereteket. Ez olcsóbbá, rövidebbé, hatékonyabbá teszi a képzést. Az erre szánt 151 millió forintos támogatást felhasználva több mint 50 akkreditált felnőttképzési intézmény vállalta a szintfelméréseket.

A tananyagok, a módszertan korszerűsítésére, a képző intézmények együttműködésének fejlesztésére több mint 400 millió forint támogatás jutott. A cél egyebek között olyan korszerű tananyagok készítése, amelyek javítják a képzés hatékonyságát. A hatékonyabb felnőttképzéshez járulhat majd hozzá a kutató műhelyek 400 millió forintos támogatása.

Mintegy 70 millió forintos támogatásból szerveznek a nyertes pályázók tájékoztatást munkaadóknak a fogyatékkal élők foglalkoztatásáról. A civil szervezetek 77 millió forint támogatást használhatnak fel arra, hogy a hivatalos intézmények által el nem érhető társadalmi csoportokat is mozgósítsák a felkészítő programokban, képzésben való részvételre. Konferenciákra, előadásokra további mintegy 40 millió forint támogatást is elnyertek a civil szervezetek. A pályakezdők tájékoztatását szolgáló kiadványok támogatási összege csaknem 160 millió forint.

Jelentős, 2 milliárd 118 millió forintos támogatást kapott csaknem 500 akkreditált felnőttképzési intézmény korszerű, a képzéshez használható technikai eszközök beszerzéséhez.

Karrier

Eredményesek-e az átképzési programok?

A rendszerváltás utáni időszak egyik nagy közhelye, hogy a szükséget szenvedőnek nem halat kell adni, hanem meg kell tanítani halászni. Ez a munkanélküliek esetében annyit tesz, hogy a segélyezésnél hasznosabb őket piacképes tudással fölvértezni. Kérdéses, hogy az állami munkaerő-piaci programok mennyivel visznek közelebb e nemes célhoz.

hvg.hu Karrier

Regionális szakképzési modell Észak-Magyarországon

Regionális szakképzési modell kialakítását kezdeményezi közösen a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Heves és a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - jelentették be hétfőn, egy Egerben tartott sajtótájékoztatón.

MTI Karrier

Pályázat felnőttképzésre

Óránként és képzett személyenként 370-740 forintos támogatást nyerhetnek el akkreditált felnőttképzési intézmények, ha az állam által elismert és a munkaerőpiac igényeihez igazodó szakképzésre vállalkoznak – derül ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén közzétett pályázati felhívásból.

MTI Karrier

Negyvenötmilliárd forint felnőttképzésre

Az idén a kormányzat 45 milliárd forintot fordít felnőttképzésre, ami 800-900 ezer embert érint – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

MTI Karrier

A piaci igényeket követő képzésre lenne szükség

Lényegesen javult a képzettségi szint az utóbbi években, ezt viszont többen kamatoztathatnák a munkaerőpiacon – állapítja meg a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható elemzés.

hvg.hu Karrier

Felelős szakképzést követel az MKIK

A gazdaság szereplőinek teljesen mindegy, hogy a foglalkoztatási vagy az oktatási tárca irányítja a szakképzést, de nem két egymással versengő, hanem egy felelős minisztériumra kellene bízni ezt a gazdaságnak fontos feladatot – vetette fel Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

Neveld fel a kisállatot, majd edd meg!

Neveld fel a kisállatot, majd edd meg!

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt