szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az atipikus munkalehetőségek tárgyalása során legutóbb a virtuális asszisztensek munkáját mutattuk be. Most, egy manapság még kevésbé ismert, távmunkában is végezhető munkakörrel, az IT-mentorok tevékenységével foglalkozunk.

Az IT-mentor egy új foglalkozás, a szociális segítő, a népművelő és az informatika oktató sajátos keveréke. Ismeri a kisközösség és egyes tagjainak helyzetét, igényeit, problémáit, a közösségi és személyes megoldások érdekében összeköti azokat a hálózaton elérhető szolgáltatásokkal, betanítja, segíti önálló használatukat.

Az új szakma tagjainak, az IT-mentoroknak a feladata az is, hogy az eMagyarország pontokon informatikai segítséget nyújtsanak azoknak az embereknek, akik önállóan nem képesek igénybe venni az információs- és kommunikációs technológia kínálta lehetőségeket. Az ellátandó tevékenység lehet kezelési támogatás, oktatás, ismeretterjesztés, de akár helyettesítő szerep is, amellyel egy elektronikus szolgáltatás igénybevételében „közvetít” a mentor. Emellett az infokommunikációs eszközök üzemeltetését és minimális karbantartását is végzik.

Az IT-mentor program a társadalom valamennyi szakterületét és rétegét lefedi, és digitális esélyegyenlőség biztosításával lehetőséget nyújt valamennyi társadalmi réteg számára a felzárkózáshoz és a további fejlődéshez. A program szerepe éppen az, hogy elősegítse a hátrányos helyzetben élők felzárkóztatását, a magyar társadalom fejlődését, azt korszerűvé, alkalmazkodó képessé és sokoldalúvá tegye.

A feladat jellegéből adódóan az IT-mentorok munkájukat elvégezhetik távoli helyről (e-Magyarország pontokról, teleházakból, szatelit irodákból is.)

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium által most meghirdetett FMM-TAT-2006 kódjelű távmunka pályázat prioritásként kezeli az IT-mentorok foglalkoztatását. Az IT-mentor programot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium is kiemelt jelentőségű kezdeményezésnek tekinti 2006–ban.

Déri Tamás
szaktanácsadó

hvg.hu Karrier

Távmunka iskola 1.

Az internet elterjedésével egyre több lehetőség nyílik otthonról dolgozni, számítógépen keresztül. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő helyre ráakadjunk, s utána sikeresen meg is szerezzük az áhított állást, nem árt némi felkészülés. Sorozatunkban a tökéletes online munkahely felleléséhez nyújtunk segítséget.

MTI Karrier

Kék könyv, távmunka, ösztöndíjas foglalkoztatás

A közelmúltban elkészült az alkalmi munkavállaláshoz használható kék könyv mintapéldánya; a munkaügyi tárca új pályázatokat ír ki távmunkahelyek létesítésére, illetve ösztöndíjas foglalkoztatásra - jelentette be László Boglár a csütörtöki szóvivői tájékoztatón.

Infinit Karrier

Távmunka a japán minisztériumokban

Kísérleti internetes programot indított a japán kormány: minisztériumi alkalmazottakat a jövőben távmunkában foglalkoztat. A program ötletgazdái a távmunka elterjedésétől a munkahelyi stressz csökkenését és a családi kötelékek megerősödését várják.

hvg.hu Karrier

A távmunka pro és kontra

Az internet segítségével manapság már sokkal egyszerűbben megoldható a távmunka mint korábban. Mégis a munkaadók, s az alkalmazottak egyaránt bizalmatlanul szemlélik ezt a fajta foglalkoztatási formát. Nézzük meg, mely érvek szólnak a távmunka mellett, s melyek ellene.

hvg.hu Karrier

Mi a különbség e-munka és távmunka között?

Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az internet elterjedésével együtt milyen atipikus munkavégzési és foglalkoztatási formák jelentek meg, -hogyan lehet a hagyományostól eltérő munkafeltételek között megfelelni a hagyományos, vagy éppen merőben új típusú elvárásoknak, kihívásoknak.

MTI/hvg.hu Karrier

Már az összes állás 2-4 százaléka távmunkahely

Újabb 980 távmunkahely létesülhet az idén a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium támogatásával – jelentette be a távmunka programiroda vezetője. Az új távmunkahelyek száma pedig – kormányzati becslés szerint.– a százezret is elérheti 2008-ig.

Karrier

Az otthonról végzett távmunka árnyoldalai

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 8 millióra tehető azoknak a száma, akik otthonukban távmunkát végeznek. Bár az irodán kívüli munka a különböző vállalatok foglalkoztatási gyakorlatának rugalmasabbá válásával egyre népszerűbbé válik, egyes felmérések szerint - állítja a BBC tudósítása - a távmunkavégzésnek is jelentős árnyoldalai lehetnek.

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában