szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A távmunka jelenthet részben megoldást a kényszervállalkozások jogviszonyának rendezésére - állítja a Magyar Távmunka Szövetség, amely javaslatokat dolgoz ki a kormánynak.

A május végére tervezett, a kényszervállalkozások jogviszonyát rendezni kívánó kormányjavaslat előkészítéséhez szakmai javaslatot nyújtott be a Magyar Távmunka Szövetség (MTSz). A Szövetség véleménye szerint a kényszervállalkozók nagy hányada olyan foglalkozások köréből kerül ki, amelyek könnyen távmunkásíthatók, ezért a távmunkára való áttérés motiválása egy lehetséges alternatíva, hogy a munkáltatók minél nagyobb számban rendezzék a munkaszerződéseket.
   
A szövetség közleményében rámutat, hogy a kényszervállalkozók nagy hányada olyan foglalkozások köréből kerül ki, amelyek könnyen távmunkásíthatók.   Az MTSz a kormánynak is eljuttatott javaslatában kifejti: a távmunkára való áttérés motiválása egy lehetséges alternatíva a munkaszerződések rendezésénél.
   
"A benyújtott dokumentum a munkáltatói adóterhek lehetséges könnyítésével foglalkozik" - áll a közleményben, amely példaként az ideiglenes TB-kedvezményeket és a társasági és iparűzési adókra vonatkozó kedvezményeket említi. A szövetség a közleményben megjegyzi, hogy az alacsonyabb költségek miatt mérséklődhet a munkahely megszüntetését választó munkáltatók száma is.
Infinit Karrier

Távmunka a japán minisztériumokban

Kísérleti internetes programot indított a japán kormány: minisztériumi alkalmazottakat a jövőben távmunkában foglalkoztat. A program ötletgazdái a távmunka elterjedésétől a munkahelyi stressz csökkenését és a családi kötelékek megerősödését várják.

Karrier

Az otthonról végzett távmunka árnyoldalai

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 8 millióra tehető azoknak a száma, akik otthonukban távmunkát végeznek. Bár az irodán kívüli munka a különböző vállalatok foglalkoztatási gyakorlatának rugalmasabbá válásával egyre népszerűbbé válik, egyes felmérések szerint - állítja a BBC tudósítása - a távmunkavégzésnek is jelentős árnyoldalai lehetnek.

Karrier

Létrejön a Távmunka Tanács, újabb távmunka pályázat

A Távmunka Tanács létrehozásának szabályairól rendelkezik a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szeptember 1-jétől hatályos utasítása. A Munkaügyi Közlöny legújabb számában közölt utasítás szerint a testület az elnökön kívül nyolc tagból áll. A tagok a munkaügyi, az informatikai minisztert, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldalát, illetve a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központot képviselik, további három tag szakértőként vesz részt a tanács munkájában.

Karrier

Burány: nyolcvanezer távmunkahely jövőre

A magyarországi távmunkahelyek elterjedése a kormányzat reményei szerint követheti az internet-hozzáférések számának látványos felfutását. Idén a kormány 255 millióval segíti a távfoglalkoztatást.

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét