szerző:
MTI

Az egyre élesedő globális versenyben közös európai érdek az uniós munkaerőpiac mielőbbi megteremtése, és az új tagállamok munkavállalóit megillető jogok teljes körű biztosítása, különös tekintettel az előnyben részesítés elvére - emelte ki Őry Csaba (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő, a témáról készülő EP-jelentés szerzője Brüsszelben kedden kiadott közleményében.

Emlékeztetett arra, hogy előző nap az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a soros elnökséget adó Ausztria gazdasági miniszterének jelenlétében nyitotta meg a munkavállalói mobilitás európai évének első hivatalos rendezvényét jelentő két napos konferenciát. Martin Bartenstein munkaügyi és gazdasági miniszter ezen jelezte, hogy az osztrák kormány a következő 3 évben is fenn kívánja tartani a korlátozások jelenlegi rendszerét. A képviselő hangsúlyozta, megérti, hogy az európai intézmények megítélése szerint sem gazdasági, sem munkaerő-piaci indokok nem szólnak a korlátozások további fenntartása mellett, a régi tagállamok közvéleményében azonban még jelentős aggályok vannak jelen a teljes piaci nyitással szemben.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament jelen lévő képviselői örömmel nyugtázták, hogy mind az Európai Szakszervezeti Szövetség, mind az UNICE határozottan és egyértelműen kiáll a korlátozások mielőbbi megszüntetése mellett. Őry Csaba hozzátette, az egyre élesedő globális versenyben közös európai érdek az új tagállamok munkavállalóit megillető jogok teljes körű biztosítása, különös tekintettel az előnyben részesítés elvére.

Az utóbbi kérdéssel összefüggésben Vladimír Spidla kifejtette, a csatlakozási szerződésben biztosított előnyben részesítési elv az elsődleges jog részét képezi, ennek következtében alacsonyabb rendű uniós jogszabályok rendelkezései azt semmiképp nem írhatják felül.

A kérdés azért is érdekes, mivel az Őry-jelentés tervezete is rámutat annak a jogi helyzetnek a furcsaságára, amelynek következtében a balti államokban élő, százezres nagyságú orosz állampolgársággal rendelkező közösség 2006 január óta elvben korlátozások nélkül vállalhat munkát a régi tagállamokban, míg az uniós állampolgársággal rendelkező észt, lett és litván polgárok nem - áll a közleményben.

MTI Karrier

Az eszközök és információk közös használata a munkaerőpiacon

Ma már 100 felett van a helyi foglalkoztatási együttműködések száma, amelyek szereplői a térség önkormányzatai, munkaadói, szakszervezetei, oktatási intézményei, a civil szervezetek, illetve a helyi munkaügyi intézmények – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a témával foglalkozó keddi budapesti konferencia megnyitóján.

MTI Karrier

V4-ek és Szlovénia: az EU nyissa meg munkaerőpiacát

Az egységes európai munkaerőpiac megteremtését, az átmeneti korlátozások feloldását, monitoring rendszer kialakítását kezdeményezik az Európai Uniónál a visegrádi országok és Szlovénia - jelentette be az öt ország munkaügyi minisztere pénteken Budapesten, a zárónyilatkozat utáni tájékoztatón.

Karrier

Marketingeld önmagadat a munkaerőpiacon

Az álomállás csak egy karnyújtásnyira van. Csak meg kell találnod a megfelelő munkaadót és meggyőzni, hogy te vagy az ember, akit keresnek. Tippek az önreklámhoz.

MTI Itthon

Interaktív kiállítás: "Gazdálkodj okosan a munkaerőpiacon"

"Gazdálkodj okosan a munkaerőpiacon" címmel olyan interaktív kiállítást szervezett a Budapesti Esélyek Háza és a Fővárosi Önkormányzat, ahova azok a főváros területén működő munkáltatók, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok kaptak meghívást, amelyek még nem éltek a fogyatékos emberek alkalmazásának lehetőségével és az ebből származó előnyökkel.

MTI Karrier

Prága lezárhatja munkaerőpiacát a románok és a bolgárok előtt

Ha az Európai Unió régi tagállamai nem nyitják meg munkaerőpiacaikat a csehek előtt, Prága fontolóra veszi hasonló átmeneti korlátozó intézkedések bevezetését a román és a bolgár állampolgárok számára - jelentette be Zdenek Skromach népjóléti és munkaügyi miniszter.

Karrier

Az idősebbek egyre fontosabbá válnak a munkaerőpiacon

Magyarországon az elkövetkező évtizedek egyik legmarkánsabb demográfiai folyamata a népesség mérsékelt csökkenése és jelentős elöregedése lesz. A 2007-ig tartó időszakban még csak enyhén emelkedik az idősek száma, ezt követően nagyot fordulnak a tendenciák.

Sokszoros magyar siker: Uhrik Teodóra táncművész magyar tervezésű ruhában pózol az olasz Vogue-ban

Sokszoros magyar siker: Uhrik Teodóra táncművész magyar tervezésű ruhában pózol az olasz Vogue-ban

Adventi mesenaptár – december 5.

Adventi mesenaptár – december 5.

Medvét vettek videóra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Medvét vettek videóra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Ami hiányzik a magyar iskolákból: ezért brillíroznak az észtek a PISA-teszteken

Ami hiányzik a magyar iskolákból: ezért brillíroznak az észtek a PISA-teszteken

Súlyos vádak a TikTok ellen, azt mondják, kiszivattyúzzák a felhasználók adatait

Súlyos vádak a TikTok ellen, azt mondják, kiszivattyúzzák a felhasználók adatait

Okosabb lett a MÁV alkalmazása, már bérletet is árul

Okosabb lett a MÁV alkalmazása, már bérletet is árul