szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németország új budapesti nagykövete szerint amennyiben hosszú távon is kedvezően alakulnak a német gazdaság mutatói, 2009-ben megnyithatják munkaerőpiacukat nyolc új tagállam, köztük Magyarország állampolgárai előtt.

„Az elmúlt negyedévben jól alakultak a német gazdaság mutatói, reméljük, ez hosszú távon is tartható lesz és 2009-ben olyan döntést hozhatunk az átmeneti szabályozásról, ami a magyarok érdekeinek is megfelel” – fogalmazott Hans Peter Schiff.

Hans Peter Schiff elmondta: a magas németországi munkanélküliség miatt nyolc új EU-tagállam (Ciprusra és Máltára nem vonatkoznak a korlátozások) polgárai számára, legalábbis 2009-ig továbbra is szükség lesz munkavállalási engedélyre. Magyar vállalatok már most is kiküldhetik alkalmazottaikat Németországba dolgozni, csupán három ágazatban van szükségük a kiküldötteknek munkavállalási engedélyre: az építőiparban, valamint a belsődekoráció és az épülettisztítás terén.

A misszióvezető szerint az úgynevezett SOKO-ügy, vagyis a Németországban tevékenykedő magyar cégek elleni eljárások ügye nem éleződött volna ki annyira a sajtóban, ha a belpolitikai helyzet tavaly nyugodtabb a két országban.

„Megtaláltuk azt az utat, ami a problémák megoldásához vezet. Az a benyomásom, hogy ez a téma már nem a legfontosabb helyet foglalja el a kétoldalú kérdések napirendjén" – fogalmazott Hans Peter Schiff.

euractiv.hu Karrier

Olcsón lehet tanulni Németországban

Most közzétett statisztikák szerint négy év alatt mintegy 50 százalékkal növekedett a német egyetemekre jelentkező külföldiek száma.

MTI Karrier

Viszonylag gyorsan nőtt a foglalkoztatás Németországban

Németországban júniusban lassult a munkanélküliség csökkenése: 138 ezerrel 4,397 millióra fogyatkozott a munkanélküliek száma, a munkanélküliség aránya 10,5 százalékra csökkent a májusi 10,8 százalékról, közölték a szövetségi munkaügyi hivatalban csütörtökön.

euractiv.hu Karrier

Idejön tanácskozni a teljes német turisztikai szakma

Budapesten tartja kongresszusát 2008-ban a Német Utazási Szövetség (DRV). A rendezvény óriási lökést adhat a magyarországi beutazó turizmusnak, hiszen a német idegenforgalom valamennyi számottevő szereplője, mintegy 600-800 szakember (utazási iroda vezetője, túraszervező) lesz jelen a kongresszuson, s tölt - reményeink szerint - emlékezetes napokat Magyarországon.

MTI Karrier

Németországban májusban csökkent a munkanélküliség

Németországban májusban 255 ezerrel 4,535 millióra fogyatkozott a munkanélküliek száma, a munkanélküliség aránya 10,8 százalékra csökkent az áprilisi 11,5 százalékról, közölték a német munkaügyi hivatalban szerdán. A hivatal szerint a munkahelyek megszüntetésének irányzata lassult.

MTI Karrier

Javuló foglalkoztatási helyzet Németországban

A tavaszi kedvező németországi konjunktúra hatására javult a foglalkoztatottsági helyzet. Április és június között 0,5 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma - jelentette csütörtökön a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

MTI Karrier

Az EKB-nak nem tetszik a német fémipari bérmegállapodás

A hét végén elért német fémipari bérmegállapodás – 3 százalékos fizetésemelésről – „nem mérsékelt, és remélhetőleg nem válik precedenssé”, idézte hétfőn Axel Webert, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagját, a német központi bank elnökét a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Felfrissült a remek ár/érték arányú Fiat Tipo

Felfrissült a remek ár/érték arányú Fiat Tipo

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából