szerző:
MTI

A nemzetközi kereskedelem lehetőséget nyújt a női egyenjogúság elérésére, ugyanakkor a globalizáció számos szektorban inkább a nők munkanélküliségét, illetve munkakörülményeinek romlását eredményezte - derül ki az Európai Parlament jelentéséből, amelyet a strasbourgi plenáris ülésen fogadott el csütörtökön.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén felszólalt Lévai Katalin (MSZP) is, aki szerint a nőket gyakran negatívan érintik a globalizációs folyamatok: nincs egyenlő hozzáférésük az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, nincsenek döntéshozó pozíciókban, és a kereskedelemben sem játszanak megfelelő szerepet.

Lévai Katalin szerint a liberalizált kereskedelemnek csak a magasan képzett nők a haszonélvezői. Ezért szerinte realitássá kell válnia az esélyegyenlőségnek, ehhez pedig a foglalkoztatási politikák nyomon követése, a nemekre vonatkozó adatok gyűjtése szükséges. „A nők fokozott képviselete és részvétele a gazdasági és politikai életben jelentősen hozzájárul a szegénység mérsékléséhez és a fejlődéshez, és több reményt ad a következő generáció jobb jövőjére” - fogalmazott Lévai Katalin.

A német zöldpárti Hiltrud Breyer szerint a kereskedelem liberalizációja más-más hatással jár a nőkre és a férfiakra. „Miközben sok nő is részesült a kereskedelem liberalizációjából és a közvetlen külföldi befektetésekből eredő előnyökből az ebből származó foglalkoztatási lehetőségeknek köszönhetően, a liberalizáció egyúttal hozzájárult a munkahelyi viszonyok informálissá válásához, a munkafeltételek romlásához és a gazdaság számos ágazatában a munkahelyek elnőiesedéséhez” - áll a jelentésében.

A képviselők arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy uniós programokból profitáló európai vállalatok „ne járuljanak hozzá olyan gyakorlatok elterjedéséhez, mint az alkalmazottak, különösen a nők embertelen kizsákmányolása”.

Az EP jelezte, hogy szívesen látna több nőt a nemzetközi szervezetekben.

 

MTI Karrier

Állandósult a munkanélküliség Borsodban

Jószerivel állandósult a munkanélküliség az elmúlt négy évben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a munkanélküliségi ráta 17-20 százalék között mozgott - derül ki a megyei munkaügyi központ összefoglalójából.

euractiv.hu Karrier

Megnyílik az első európai állásbörze

Több mint 250 európai város és település vesz részt az első, Európa-szerte megszervezett állásbörzén, szeptember 29-30-án - írja az euractiv.hu.

MTI Karrier

Hazánkban is megvalósulhat a virtuális munkaerő-közvetítés

Hosszabb távon Magyarországon is létrejöhet az egységes virtuális munkaerő-közvetítés piaca, amely az állami és magán közvetítőknél regisztrált összes álláskeresői adatot és állásajánlatot tartalmazni fogja - mondta Borbély Tibor Bors, a Foglalkoztatási Hivatal tudományos tanácsadója.

MTI Karrier

Magyar városok is részt vesznek az első európai állásbörzén

Szeptember 29-én a Munkavállalói Mobilitás Európai Éve alkalmából országszerte több magyar város vesz részt az első európai állásbörzén, amelynek célja, hogy felkeltse a figyelmet a munkahelyváltásból és a külföldi munkavállalásból származó előnyökre. Európában összesen mintegy 250 település kapcsolódik be a rendezvénysorozatba.

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak

Most derült ki: nyomoznak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében

Most derült ki: nyomoznak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

A nyelviskolák is küzdenek a tanárhiánnyal

A nyelviskolák is küzdenek a tanárhiánnyal

MNB-szakértők: 30 év alatt sem sikerült utolérni Ausztriát

MNB-szakértők: 30 év alatt sem sikerült utolérni Ausztriát

Kövér László: Kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog

Kövér László: Kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog