Tanárok és diákok tüntettek a tervezett elbocsátások ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A francia középiskolai pedagógusok legfőbb szakszervezete szerint a francia tanárok 38 százaléka, az oktatási minisztérium szerint pedig 17 százaléka sztrájkolt kedden a jövő tanév kezdetére tervezett ötezer középiskolai tanári állás megszüntetése ellen.

A legfőbb pedagógus-szakszervezetek - köztük a hagyományosan jobboldali Snalc-CSEN - által meghirdetett tiltakozó naphoz csatlakoztak a francia gimnazisták szervezetei is. A francia szakszervezetek kielégítőnek ítélték meg a részvételi arányt, annak ellenére, hogy az elnök- és a parlamenti választások közeledte miatt nincs meg a szakszervezeti egység, s a részvétel a december 18-i és a február 8-i tiltakozó naphoz képest kevésbé volt jelentős. Akkor a tanárok több, mint fele sztrájkolt.

Párizsban ezer középiskolai tanár tüntető felvonulásával kezdődött a tiltakozó nap, amelyen a státuszokról rendelkező kormányrendelet visszavonását és "igazi tárgyalások megnyitását" követelték, tiltakoztak a munkakörülmények és a fizetések romlása (több óráért ugyannyi fizetés), valamint képesítésük és az iskolai testnevelésórák szükségességének megkérdőjelezése ellen.

A központosított iskolakörzetek alapján működő francia közoktatásban a február 12-én kiadott kormányrendelet alapján a megszüntetésre ítélt ötezer középiskolai munkahelyből háromezret közvetlenül az oktatási minisztérium számolhat fel. A megszűnő állások miatt egyes tanárok munkaideje megnövekedne, s a minisztérium tervei szerint ezentúl egy tanár két tantárgyat tanítana - köztük olyat is, amelyből nem kapott képzést - egyszerre esetleg több intézményben is.