szerző:
MTI

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) nagy létszámmal képviselteti magát április 5-én Ljubljanában a munkavállalók bérpozícióinak javításáért indított európai szakszervezeti demonstráción - tájékoztatott az érdekképviselet.

Az akciót az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kezdeményezte, idén többször is demonstrálnak majd az európai szakszervezetek a bérek emeléséért, a keresetek vásárlóerejének javításáért. Külön is foglalkoznak az egyes országok minimálbér gyakorlatával, az egyenlő munkáért egyenlő bér követelmény érvényesítésével.

A kampány valamennyi európai országban követeli, hogy a jobb reálbérpozíciók tegyék lehetővé a vásárlóerő javítását. A magasabb minimálbérnek valamennyi országban szerepet kell vállalnia a szegénység elleni harcban. A nőket a keresetek meghatározásakor, a vezető tisztségekre történő kinevezések alkalmával nem lehet hátrányosan megkülönböztetni. A szakszervezetek európai összefogása ezen kívül erősíteni kívánja a kollektív szerződések szerepét. A kampány nem csak a versenyszférában, de a közszférában is követeli az igazságosabb bérezést. A szakszervezetek indokolatlannak tartják azokat a kereseti szinteket, amelyekre a legmagasabb beosztásokban lévők tesznek szert.

Magyarországon jelenleg 69 ezer forint a havonkénti minimálbér, ez 15 880 forint hetibérben, 3180 forint napi bérben, 397 forint órabérben. A legalább középfokú végzettséget és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben 2 éves gyakorlat alatt nem lehet kevesebbet fizetni mint ezeknek az összegeknek a 120 százaléka. A legalább 2 éves gyakorlattal már 125 százalék a fizetendő legkisebb összeg.

A KSH közlése szerint januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 206,2 ezer forint volt, a vállalkozásoknál dolgozók 179,1 ezer forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 281,6 forintot értek el. A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 125,1 ezer forint volt, a fizikai dogozóké 90,9 ezer forint, a nem fizikai dolgozóké pedig 162,9 ezer forint.

A legutóbbi, a múlt évre vonatkozó európai uniós összehasonlító adatok szerint több mint tizenötszörös különbség mutatkozik a legmagasabb havi minimálbért biztosító Luxemburg (1.570 euró), és a legalacsonyabb minimálbérrel rendelkező Bulgária (92 euró) között. Magyarországon a múlt évben kötelező 65 500 forint körülbelül 258 eurót jelent.

A 27 tagállamból 20-ban van törvényileg meghatározott minimálbér, a többi hét országban (Ausztriában, Cipruson, Dániában, Finnországban, Németországban, Olaszországban és Svédországban) kollektív szerződések garantálják a legalacsonyabb béreket. Az Európai Unió különféle fórumai már régóta foglalkoznak azzal az igénnyel, hogy határozzanak meg a közösség egészére érvényes minimálbér elvárásokat, minimális szociális sztenderdeket, erről viszont eddig nem sikerült megegyezni.

MTI Karrier

Kilencezer sztrájkoló nem dolgozik a Daciánál

Mintegy 9 ezren nem vették fel a munkát csütörtökön a román Automobile Daciánál. A negyedik sztrájknapon a szakszervezeti vezetők úgy nyilatkoztak, addig folytatják a munkabeszüntetést, amíg követeléseiket nem teljesítik.

MTI Karrier

Háromszorosára nőtt a nettó átlagbér Romániában

A nettó átlagbér több mint háromszorosára nőtt az utóbbi tíz évben Romániában, a következő öt évben azonban a növekedés mértéke mindössze másfélszeres lesz - olvasható a Bukarestben kiadott statisztikai adatokból és előrejelzésekből.

MTI Karrier

A munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónap

A 2007. december-2008. februári időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 855 ezer, a munkanélkülieké 337 ezer fő volt, ami 8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Családi örökség: Budapesten felbukkant egy szinte új, eladó Wartburg

Családi örökség: Budapesten felbukkant egy szinte új, eladó Wartburg

Meglátogatta a kórházban fekvő megkéselt tanárnőt a támadó édesapja

Meglátogatta a kórházban fekvő megkéselt tanárnőt a támadó édesapja

Duma Aktuál: a MÁV tipikus utasprofiljai – végre cenzúrázatlanul

Duma Aktuál: a MÁV tipikus utasprofiljai – végre cenzúrázatlanul

Érdekes adatok kerültek elő: a Windows 7 egyre népszerűbb, a Windows 10 kevésbé a játékosok között

Érdekes adatok kerültek elő: a Windows 7 egyre népszerűbb, a Windows 10 kevésbé a játékosok között

Elkészült végre minden Star Wars-rajongó álma: egy jó videojáték – teszt

Elkészült végre minden Star Wars-rajongó álma: egy jó videojáték – teszt

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy