Miért csábítja a németeket a lengyelországi munka?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Miközben a lengyelek tömegesen vállalnak munkát Írországban és Nagy-Britanniában, Lengyelországban egyre több a német vendégmunkás, különösen a határ menti területeken - irja a Die Zeit online változata.

Sok német dolgozik építkezéseken, benzinkutaknál, a vendéglátóiparban vagy tanárként; számuk elemzők becslése szerint 15 ezerre tehető, és legalább 7 ezer német kis- és középvállalkozás működik Lengyelországban.

Sokan a régóta tartó munkanélküliség elől menekülnek Lengyelországba, ahol a fellendülőben lévő gazdaság több munkalehetőséget kínál számukra, mint Németország, s többet is tudnak keresni, mint otthon. A KPMG nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint Lengyelországban legalább 200 ezer munkahely betöltetlen az építőiparban, és a nagy- és közepes vállalatoknak legalább a fele küszködik munkaerőhiánnyal.

A németek növekvő foglalkoztatásához az is hozzájárul, hogy - különösen az erőteljesen bővülő építőiparban - nagy igény van a néhány fővel dolgozó német kisvállalkozókra, akik 20-30 százalékkal alá tudnak kínálni a helyi vállalkozóknak, ugyanis az erős verseny miatt Németországban az építési anyagok 30 százalékkal olcsóbbak, mint Lengyelországban.

Lengyelországban a következő években 3 ezer kilométer új autópályát, illetve gyorsforgalmi utat építenek vagy korszerűsítenek, 1500 kilométer vasúti pályát építenek ki, korszerűsítik a légi kikötőket, és számos stadiont kell megépíteni és felújítani a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra.