szerző:
hvg.hu

Egyénre szabott, éves edzésterv elkészítése? Sportolók felkészítése? Mi a feladata az edzőnek, és mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben e foglalkozási körben átlagosan havi 140 ezer forintot, átszámítva átlagosan évi 6700 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel a szakképzett edzők, sportszervezők és irányítók a kereseti sereghajtó mezőnybe tartoznak a szakirányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi mintegy 11 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

© sxc.hu
A szakképzett edző, sportszervező és -irányító foglalkozásúak havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re ingadozva nőtt, a bér a másfélszeresére, a kereset mintegy 40 százalékkal. A megyénkénti kereseti különbségek a kevés rendelkezésre álló releváns adat alapján eltérnek az összes hazai foglalkozási ág átlagától. A szakképzett edzők, sportszervezők és -irányítók körében a Győr-Moson-Sopron megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan 130 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot, a 140 ezer forintot. Több mint 30 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt Hajdú-Bihar megye - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) statisztikájából.

A nők és a férfiak közötti keresetbeli különbségekre vonatkozó, kevés releváns adat alapján ebben a munkakörben a nők többet kerestek, mint a férfiak -

Munkaerőpiac

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozások (munka-körök): sportegyesületi szaktanács-adó ● sportegyesületi ügyintéző
A szakképzett edző, sportszervező, -irányító foglalkozási körbe tartozók 2005-ben nagyjából kétharmad részben alkalmazottak voltak, ezen belül a 35 év alattiak 50, a 35-49 évesek 80 százaléka. A foglalkoztatottaknak nagyjából negyede volt nő, ez az arány a fiatalok körében 40 százalék volt.

© ÁFSZ
A szakképzett edzők, sportszervezők és -irányítók létszámukhoz mérten nagyobb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben körülbelül 10 százalék az összes mintegy 7-tel szemben). Az álláskeresők 15 százaléka volt pályakezdő, s arányuk 2000 és 2005 között némileg nőtt.

Piaci esélyek

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 36 százalékkal nőtt, a bejelentett állásoké 2 százalékkal csökkent. Hat év alatt összesen 2,2-szer annyi munkakeresőt regisztráltak, mint ahány betöltetlen állást, 2000-ben ez az érték 2, 2005-ben 2,8 volt.

Foglalkozásjellemzők
Jellemző feladatkörök: egyénre szabott éves edzésterv elkészítése ● a klubban működő büfé üzemeltetésével kapcsolatos feladatok figyelemmel kísérése, a klub kereskedelmi céllal forgalmazott termékeinek (sportruházat, étrend-kiegészítők) értékesítése ● a sportoló felkészülésének megtervezése, szervezése és irányítása  ● a rábízott sportrekreációs létesítmény működtetése ● részvétel a klub menedzselésében ● sporttanfolyamok szervezése és vezetése ● a testkultúraközpontok (fitnesz- és wellnesstermek), civil szervezetek (szabadidősport-egyesületek, klubok), munkahelyek, szállodák, üdülők szanatóriumok, művelődési, közösségi házak, önkormányzatok sportrekreációs programjainak tervezése, szervezése, vezetése.
Minimális képzettség (képesítés): szakképesítés (sportedző) vagy egyetem, főiskola (edző, rekreáció-, sport-, testneveléstanár, sportmenedzser).hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy újságíró?

Melyik megyében keresnek a legjobban az újságírók? A nők vagy a férfiak vannak többségben ezen a pályán? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy titkárnő?

A titkárnőké a világ? Milyen esélyeik vannak, hol keresnek a legtöbbet? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy színész?

Ezúttal Thália papjainak kereseti lehetőségeit tekintjük át. Mennyit kapnak a kezdők és a nagyágyúk? Milyen esélyeik vannak azoknak, akik ezen a pályán akarnak elhelyezkedni? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy házmester?

Ki megy házmesternek manapság? Milyen feladatai vannak a ház őrének és ezért mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy gyógyszerész?

A nők ezen a területen jobban keresnek a férfiaknál. Mi a feladatuk a gyógyszrészeknek, és ezért mennyit kapnak havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy postai kézbesítő?

Hány százalékkal nőtt a postai kézbesítők átlagkeresete az elmúlt években? Mely megyék a legvonzóbbak az e munkakörben elhelyezkedni vágyók körében? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy masszőr?

A masszőrökről sokan azt gondolják, hogy néhány év alatt megkeresik a lakásra valót. Sorozatunk következő részében megvizsgáljuk, mennyit kapnak a masszőrök havonta, hogyan alakul elhelyezkedési esélyük. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Jogszerűen tartottak házkutatást az ABC-nél az ausztrál bíróság szerint

Jogszerűen tartottak házkutatást az ABC-nél az ausztrál bíróság szerint

Gyurcsány Ferenc régi harcostársai bukkannak fel a DK-frakció kasszája körül

Gyurcsány Ferenc régi harcostársai bukkannak fel a DK-frakció kasszája körül

Hazaengedték a Vuhanból hazahozott magyarokat a kórházból

Hazaengedték a Vuhanból hazahozott magyarokat a kórházból

TASZ: Karácsony nem bojkottálhatja a Hír TV-t

TASZ: Karácsony nem bojkottálhatja a Hír TV-t

Így rakja össze az agyunk az álmainkat

Így rakja össze az agyunk az álmainkat

Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra

Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra