szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nők ezen a területen jobban keresnek a férfiaknál. Mi a feladatuk a gyógyszrészeknek, és ezért mennyit kapnak havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben e foglalkozási körben átlagosan havi 240 ezer forintot, átszámítva átlagosan évi  11 500 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel a gyógyszerészek a kereseti felső középmezőnybe tartoznak a szakirányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 11 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel. A gyógyszerészek havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re egyenetlenül nőtt, a bér és a kereset is körülbelül 40 százalékkal.

© ÁFSZ
A megyénkénti kereseti különbségek jelentősen eltérnek az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti). A gyógyszerészek körében a Fejér megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan 60 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot. Több mint 50 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt a gyógyszerészek keresete Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyében. A nők e munkakörben többet keresnek a férfiaknál, 2005-ben átlagosan 35 ezer forinttal többet vittek haza - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adataiból.

Munkaerőpiac

Az e foglalkozási körbe tartozók 2005-ben nagyjából kétharmad részben alkalmazottak voltak, ezen belül a 35 év alattiak csaknem kilenctizede. A foglalkoztatottaknak nagyjából a négyötöde volt nő, ezen belül a fiatalok körében 70 százalék.

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozások (munkakörök): beosztott gyógyszerész fekvőbeteg-intézetben ● közforgalmú gyógyszertárban ● gyógyszerkutatásban ● gyógyszer-külkereskedelemben  ● közigazgatásban ● nagykereskedelemben ● klinikai (konzulens) gyógyszerész (fekvőbeteg-gyógyintézetben) ● vezető gyógyszerész fekvőbeteg-intézetben
A gyógyszerészek létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben körülbelül 1 százalék az összes mintegy 7-tel szemben). Az álláskeresők kis százaléka volt csak pályakezdő.

Gyógyszerészeket a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán például e körben alig volt bejelentett üres álláshely, ezek zömét a fővárosban kínálták.

2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 71 százalékkal, a bejelentett állásoké 72 százalékkal csökkent. Hat év alatt összesen 1,5-szer annyi betöltetlen állást regisztráltak, mint ahány munkakeresőt, 2000-ben és 2005-ben is tíz százalékkal többet.

Foglalkozásjellemzők
Főbb tevékenységek: gyógyszerüzemek irányítása ● elméleti és kísérleti tudományos tevékenység ● gyógynövényhatóanyag-kutatás és gyógyszerré fejlesztés ● a gyógyszercsomagolás és a készítményminőség ellenőrzése ● új gyógyszervizsgálati módszerek kidolgozása ● gyógyszer használatának, eltartásának és fontosabb mellékhatásainak ismertetése ● gyógyszerkészítmények összemérése, a gyártási műveletek figyelemmel kísérése, a technológiai és a nemzetközi szakmai előírások betartatása ● gyógyszertár gazdaságos üzemeltetése, adminisztrációjának irányítása, kapcsolattartás a szállítókkal ● alapanyagok és gyári készítmények szakszerű gyógyszertári tárolása, nyilvántartása, gyógyszerek kiadása ● orvosi vény alapján a rendelkezésére álló  alapanyagokból gyógyszer készítése ● új alapanyagoknak megfelelő gyógyszerforma kialakítása, stabilitásának és eltarthatóságának vizsgálata ● az üzem szakmai és gazdasági adminisztrációjának irányítása
Képzésjellemzők: ha valaki ezen a pályán szeretne elhelyezkedni, egyetemi, főiskolai (gyógyszerész) végzettséget kell szereznie.


 

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy újságíró?

Melyik megyében keresnek a legjobban az újságírók? A nők vagy a férfiak vannak többségben ezen a pályán? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy tűzoltó?

Milyen kilátásai vannak egy tűzoltónak? A nők vagy a férfiak keresnek többet e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Shake

Mennyit keresnek az amerikai színészek?

Kicsit furcsán hangzik, hogy a hollywoodi színészek sztrájkról beszélnek, amikor jól tudhatjuk a hírekből, hogy egyesek közülük milliókat kaszálnak egy-egy filmen.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy házmester?

Ki megy házmesternek manapság? Milyen feladatai vannak a ház őrének és ezért mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy titkárnő?

A titkárnőké a világ? Milyen esélyeik vannak, hol keresnek a legtöbbet? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy színész?

Ezúttal Thália papjainak kereseti lehetőségeit tekintjük át. Mennyit kapnak a kezdők és a nagyágyúk? Milyen esélyeik vannak azoknak, akik ezen a pályán akarnak elhelyezkedni? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pap?

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy postai kézbesítő?

Hány százalékkal nőtt a postai kézbesítők átlagkeresete az elmúlt években? Mely megyék a legvonzóbbak az e munkakörben elhelyezkedni vágyók körében? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy masszőr?

A masszőrökről sokan azt gondolják, hogy néhány év alatt megkeresik a lakásra valót. Sorozatunk következő részében megvizsgáljuk, mennyit kapnak a masszőrök havonta, hogyan alakul elhelyezkedési esélyük. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Minden nem létfontosságú ágazat leáll Spanyolországban

Minden nem létfontosságú ágazat leáll Spanyolországban

A koronavírus miatt egy ideig senki ne tervezzen festést, mázolást, lakásfelújítást

A koronavírus miatt egy ideig senki ne tervezzen festést, mázolást, lakásfelújítást

Olimpia: már meg is van az új időpont?

Olimpia: már meg is van az új időpont?