szerző:
hvg.hu

Mennyit keresnek a nők és a férfiak e munkakörben? Mely országban van túlkínálat építészmérnökökből? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben e foglalkozási körben átlagosan havi 200 ezer forintot, átszámítva átlagosan évi 9600 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel az építészmérnökök a kereseti alsó középmezőnybe tartoznak a szakirányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 11 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel. Az építészmérnökök havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re nagyjából egyenletesen nőtt, a bér a kétszeresére, a kereset több mint 90 százalékkal.

© hvg.hu
Az építészmérnökök körében a Tolna megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan 40 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot, a 200 ezer forintot. Több mint 100 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Baranya megye.

A nők e munkakörben többet keresnek a férfiaknál, átlagosan csaknem 20 ezer forinttal. A nem minden korosztályra releváns adatok szerint 2005-ben a nők többlete abból adódott, hogy míg a 25 év alattiak átlagosan csaknem 50 ezer forinttal kaptak kevesebbet, addig a 35–54 évesek 80-90 ezer forinttal többet vittek haza, mint férfi társaik - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adataiból.

Munkerőpiac

Az építészmérnökök 2005-ben nagyjából felerészben alkalmazottak voltak, ezen belül a 35 év alattiak csaknem kétharmada. A foglalkoztatottak minden korcsoportban átlagosan harmada volt nő.

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozások (munkakörök): építész ● építész kivitelező ● építész tervező ● építészeti fejlesztőmérnök ● magasépítő (építész-) üzemmérnök ● tájépítész ● településfejlesztő és -üzemeltető mérnök ● településüzemmérnök ● urbanisztikai mérnök ● városépítész
Az építészmérnökök létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga. Az álláskeresők 30 százaléka pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között némileg nőtt. A foglalkozási körbe tartozó, 25–45 éves regisztrált álláskeresőknek 2006 tavaszán több mint a harmada volt nő.

© ÁFSZ
Az uniós országokat felölelő hirdetéselemzések szerint 2005-ben Írországban építészből, mérnökből, Litvániában építőipari mérnökből, Nagy-Britanniában építészmérnökből, Portugáliában a tájépítészet területén dolgozó mérnökből, Szlovéniában építészmérnökből volt munkaerő-túlkínálat.

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 10 százalékkal csökkent, a bejelentett állásoké 24 százalékkal nőtt. Hat év alatt összesen 1,2-szer annyi munkakeresőt regisztráltak, mint ahány betöltetlen állást.

Foglalkozásjellemzők
Jellemző feladatkörök: épületek, épületszerkezetek tervezése és méretezése, az építéstechnológiák kidolgozása, a kivitelezés irányítása, koordinálása, ellenőrzése, az épületek műszaki átadásával, fenntartásával, átalakításával, korszerűsítésével kapcsolatos teendők ellátása.
Minimális képzettség (képesítés): egyetem, főiskola (belsőépítész, építész, építészmérnök, építészüzemmérnök, település-, tájépítész-, magasépítő mérnök, település-üzemmérnök).

 

 
hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy gyógyszerész?

A nők ezen a területen jobban keresnek a férfiaknál. Mi a feladatuk a gyógyszrészeknek, és ezért mennyit kapnak havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy postai kézbesítő?

Hány százalékkal nőtt a postai kézbesítők átlagkeresete az elmúlt években? Mely megyék a legvonzóbbak az e munkakörben elhelyezkedni vágyók körében? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy színész?

Ezúttal Thália papjainak kereseti lehetőségeit tekintjük át. Mennyit kapnak a kezdők és a nagyágyúk? Milyen esélyeik vannak azoknak, akik ezen a pályán akarnak elhelyezkedni? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy házmester?

Ki megy házmesternek manapság? Milyen feladatai vannak a ház őrének és ezért mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy titkárnő?

A titkárnőké a világ? Milyen esélyeik vannak, hol keresnek a legtöbbet? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy edző?

Egyénre szabott, éves edzésterv elkészítése? Sportolók felkészítése? Mi a feladata az edzőnek, és mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy újságíró?

Melyik megyében keresnek a legjobban az újságírók? A nők vagy a férfiak vannak többségben ezen a pályán? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy tűzoltó?

Milyen kilátásai vannak egy tűzoltónak? A nők vagy a férfiak keresnek többet e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pap?

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Lecsapott a brit királyi család történetére az HBO

Lecsapott a brit királyi család történetére az HBO

Gödöllőn nyitott éttermet a McDonald’s

Gödöllőn nyitott éttermet a McDonald’s

Varga Ivett a BKK vezére

Varga Ivett a BKK vezére

Újabb alagutat találtak a déli határon

Újabb alagutat találtak a déli határon

Titokzatos milliárdos vigasztalja a gyászoló Vajna Timeát

Titokzatos milliárdos vigasztalja a gyászoló Vajna Timeát

Bevonhatják a dízel Vitara típusengedélyét, a Suzuki vizsgálatot folytat

Bevonhatják a dízel Vitara típusengedélyét, a Suzuki vizsgálatot folytat