szerző:
hvg.hu

Mi a feladata egy általános orvosnak? Mennyit keresnek a nők és a férfiak e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben e foglalkozási körben (általános orvos) átlagosan havi 220 ezer forintot, átszámítva átlagosan évi 10 600 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel az általános orvosok a kereseti alsóközépmezőnybe tartoznak a szakirányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az EU statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 11 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel. A havi alapbér és bruttó kereset 2000-ről 2005-re egyenletesen nőtt, a bér 130, a kereset 110 százalékkal.

A Fejér megyei általános orvosok vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan több mint 40 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot. Mintegy 40 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt a fizetés Baranya és Pest megyében - áll az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) összegzésében.

A nők e munkakörben valamivel többet keresnek a férfiaknál, átlagosan ezer forinttal. 2005-ben a nők minden korosztályban többet kerestek, kivéve az 55 év fölöttieket.

© sxc.hu
Munkaerőpiac

Az általános orvos foglalkozási körbe tartozók 2005-ben háromnegyed részben alkalmazottak voltak, ezen belül főleg a 35 év alattiak. A foglalkoztatottak átlagosan fele volt nő.

Az általános orvosok létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben körülbelül 1 százalék az összes mintegy 7-tel szemben). Az álláskeresők 25 százaléka volt pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között ugrásszerűen nőtt. A foglalkozási körbe tartozó, 25-45 éves regisztrált álláskeresőknek 2006 tavaszán több mint a fele volt nő.

Általános orvosokat a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán például e körben alig volt bejelentett üres álláshely. Az üres állások negyedét Csongrád megyében jelentették be, s 15 százalék körül jutott még Nógrád, Fejér és Tolna megyére.

2005-ben – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – az egészségügyi foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak mintegy 20 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott (az összes foglalkozási ágra ez 32 százalék).

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 27 százalékkal, a bejelentett állásoké 177 százalékkal nőtt. Hat év alatt összesen 9,9-szer annyi betöltetlen állást regisztráltak, mint ahány munkakeresőt.

Foglalkozásjellemzők
Jellemző feladatkörök: az orvos megvizsgálja a beteget, felállítja a diagnózist, a különböző betegségekre, sérülésekre megfelelő gyógyszert ír fel vagy egyéb gyógykezelést ír elő. Általában az emberek egészségének megóvásával, a betegek gyógyításával, valamint a betegségek kialakulásának megelőzésével foglalkozik.
Főbb tevékenységek: a beteg vizsgálata, gyógykezelése, egészségi állapotának ellenőrzése, orvosi rehabilitációja, szükség esetén szakorvosi vizsgálatra, fekvőbeteg- gyógyintézetin vizsgálatra, gyógykezelésre való utalása ● egészségnevelés és egészségügyi felvilágosítás ● halottvizsgálat ● közegészségügyijárványügyi feladatok ellátása ● orvos szakértői tevékenység végzése, látlelet kiadása ● tanácsadás és szűrés az egészséges lakosság részére ● ügyeleti szolgálat ellátása
Minimális képzettség (képesítés): egyetem (általános orvos)


hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy újságíró?

Melyik megyében keresnek a legjobban az újságírók? A nők vagy a férfiak vannak többségben ezen a pályán? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy titkárnő?

A titkárnőké a világ? Milyen esélyeik vannak, hol keresnek a legtöbbet? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy gyógyszerész?

A nők ezen a területen jobban keresnek a férfiaknál. Mi a feladatuk a gyógyszrészeknek, és ezért mennyit kapnak havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy edző?

Egyénre szabott, éves edzésterv elkészítése? Sportolók felkészítése? Mi a feladata az edzőnek, és mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy tűzoltó?

Milyen kilátásai vannak egy tűzoltónak? A nők vagy a férfiak keresnek többet e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy építészmérnök?

Mennyit keresnek a nők és a férfiak e munkakörben? Mely országban van túlkínálat építészmérnökökből? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy ügynök?

Mely megyében a legrosszabbak a kereskedelmi ügynökök piaci esélyei? Milyen képzettség szükséges ahhoz, hogy valakiből üzletkötő legyen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Most emeltek vádat a 2016-os metróbaleset miatt

Most emeltek vádat a 2016-os metróbaleset miatt

Hogyan kapta a nevét a Monty Python? Eric Idle így emlékszik

Hogyan kapta a nevét a Monty Python? Eric Idle így emlékszik

Az ügyvédi kamara közleményben utasítja vissza Orbánék vádjait

Az ügyvédi kamara közleményben utasítja vissza Orbánék vádjait

Megoszlik a résztvevők véleménye a berlini Líbia-konferenciáról

Megoszlik a résztvevők véleménye a berlini Líbia-konferenciáról

Kézilabda-Eb: „Szerénynek kell maradni”

Kézilabda-Eb: „Szerénynek kell maradni”

Tényleg drága most egy bankszámla Magyarországon?

Tényleg drága most egy bankszámla Magyarországon?