A család jelentősége gyakran eltörpül a pénzkeresés, a karrier mellett. Pedig a munka és a magánélet harmonikus egyensúlyával érhető el a legjobb egyéni teljesítmény. Ám nemcsak az összeomlott családi háttér rontja a munkahelyi teljesítményt, hanem a folyamatos hazudozás is, hiszen rengeteg energiát emészt fel a kiötlött történet szinten tartása - mondja a családterapeuta.

Köztudott, hogy az emberek - főleg a munkahelyen - hajlamosak elferdíteni a valóságot, annak érdekében, hogy jobb színben tüntessék fel magukat. - A munkahelyi problémák mintegy nyolcvan százalékáért a nem őszinte kommunikáció tehető felelőssé - közli  Jeviczki Tamás, a különleges tréningekre specializálódott pszichológus, családterapeuta. „Rengeteg időt igényel a hazudozás. Hatalmas energiát emészt fel a történet szinten tartása, és az, hogy kitaláljuk nem létező személyiségünket, életünket ahelyett, hogy önmagunkat adnánk, ráadásul rontja a termelékenységet” - hívja fel a figyelmet a hazudozás munkára tett hatására, hozzátéve: a hazugságokat folyamatosan tovább kell szőnünk, és nagyon ügyelnünk kell mondandónkra, hiszen könnyen lebukhatunk. Ha a munkahelyi légkör lehetővé teszi a nyílt őszinteséget, akkor nem kell energiát szánni a hazugságok kitalálására, tálalására, hitelesítésére, a lebukás elkerülésére, és mások hazugságainak, szándékainak kiderítésére, az őszinteség hiánya miatti rossz munkakapcsolatokra és munkaproblémákra, és akkor ezt az energiát mind produktív munkára lehet használni.

Mi az a szülőképző tréning?

A munka nem gyerekjáték: mint tudjuk, nincs vége a munkaidőnknek nyolc óra leteltével, és ez nemcsak a felsővezetőkre igaz, hanem az átlagemberre is. Ha a karrierista, elvárásoknak megfelelni kívánó munkavállaló, és a cég érdekeit minden más elé helyező vezető reggel 6-tól este 9-ig húzza az igát, nem csoda, ha semmilyen ingere nincs a kacsamesék taglalására, férj/feleség napi beszámolójára. Sajnos, ez manapság odáig fajult, hogy a menedzserek, felelős beosztásban dolgozók nem fordítanak kellő időt és energiát házastársukra, gyerekeikre. A munkahelyi konfliktusok és az elbocsátástól való félelem is nehezíti a helyzetet, ami sokszor arra készteti őket, hogy a családi életet, gyereknevelést teljesen háttérbe szorítsák. Ennek egyenes következménye az elidegenedés, a válás, a boldogtalanság.

„A szülőképző tréning azért jött létre, hogy jobban működjön a párkapcsolat és a gyereknevelés” - meséli Jeviczki Tamás. A szülőképzés tréningprogram - ahogy a neve is sugallja - elsősorban jelenlegi és leendő szülőknek szól. Mindazonáltal, mivel nem konkrét ismereteket, hanem általánosabb, hosszabb távon alkalmazható készségeket tanítanak, a képzés más célcsoportoknak is hasznos lehet például olyan foglalkozásnál, ahol szülőkkel és/vagy gyermekekkel kell együtt dolgozni.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A cikk teljes szövegét itt olvashatja.

hvg.hu Karrier

Gerillataktikák: hogyan szerezzünk meg egy állást?

Ha kidobják az ajtón, tűsarkúban is bemászik az ablakon? Óriásplakáton reklámozza magát, esetleg egy hangulatos kávézóba invitálja az interjúztatót abban a reményben, hogy személyes varázsával elkábítja, és így gyorsabban megszerzi a kiszemelt állást? Az álláskeresők szolid és szokatlan taktikáit vettük górcső alá, keresgélve, hol a határ a kreatív önreklámozás és a visszataszító nyomulás között. Munkaerő-közvetítő cégeket faggattunk tapasztalataikról.

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton