szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 140 ezer egyetemre vagy főiskolára jelentkező diák sorsa dől el csütörtökön este, a felvételi ponthatárok kihirdetésekor. Kövesse nyomon a ponthatárok kihirdetését a hvg.hu-n.

Idén, az őszi szemeszterben 141 ezren szeretnék megkezdeni tanulmányaikat valamely felsőoktatási intézményben. Az egyetemre vagy főiskolára jelentkezők többsége - több mint 125 ezer diák - államilag finanszírozott képzésre szeretne bejutni. Közülük viszont csak valamivel több mint 53 ezren tanulhatnak tovább ilyen formában.

A felvételizők körében tavalyhoz képest nem változott jelentősen a népszerű szakok listája. A szakmai gyakorlattal együtt 7 féléves alapképzések közül a gazdálkodás és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy és számvitel, a kereskedelem és marketing, valamint a mérnök-informatikus szak került be az első ötbe.

Felvételi ponthatárok 2011 - a hvg.hu dossziéja

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: nem volt nehéz a bejutás

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki képzésére 375 ponttal be lehetett kerülni, de a tandíjat fizetőknek ennél többet, 379 pontot kellett elérniük. A felvételi ponthatárokról bővebben az Eduline.hu oldalon olvashat.  

Nagyítás-fotógalériánk a Pont Ott Partyról

Nagyítás-fotógalériánk a Pont Ott Partyról. Kattintson a képre!
©

ELTE: 425 pont kellett a jogászoknak

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az államis képzésre jelentkező leendő jogászoknak 427 pontot kellett elérniük, míg a költségtérítéseseknek 393-at. A Pécsi Tudományegyetem jogászképzésére 418 ponttal lehetett felvételt nyerni, a költségtérítéses képzésre jelentkezőknek pedig mindössze 200 pontot kellett elérniük.

Semmelweis Egyetem: 436 pont kellett az általános orvosira

A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakának államis helyeire 436 ponttal lehet bejutni, a költségtérítésesekre 415-tal. Fogorvosi képzésre - államis helyekre - 433, költségtérítésesekre pedig 330 pont kellett, az államis gyógyszerész szakra pedig 411ponttal. A költségtérítéses képzést válaszóknak e szakon 392-nél húzták meg a ponthatárt.

Budapesti Gazdasági Főiskola: nem tették magasra a lécet

A Budapesti Gazdasági Főiskola kereskedelem és marketing szakán 401, kommunikáció és médiatudomány szakán 413, nemzetközi gazdálkodás szakán 401 a ponthatár idén, már ami az államis helyeket illeti. Kereskedelem és marketing szakon a költségtérítéses helyekre 322, nemzetközi gazdálkodás szakon 362, kommunikáció és médiatudomány szakon pedig 280 pont kellett. Turizmus és vendéglátásra 405, gazdálkodási és menedzsmentre 401, pénzügy és számvitelre idén 401 ponttal lehetett bekerülni a BGF-en.

Corvinus: 463 a legmagasabb államis ponthatár

Idén az államilag finanszírozott helyeket tekintve a Budapesti Corvinus Egyetemen volt a legmagasabb a ponthatár: a nemzetközi gazdálkodás szakra jelentkezőknek 463 pontot kellett elérniük a sikeres felvételihez, míg a költségtérítés képzést választóknak e szakon 454-et.

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán 457 pont volt a határ az államis helyeknél, a költségtérítéses képzést választóknak 416 pontot kellett elérniük. Az angol nyelvű államis képzést választóknak 449, a költségeseknek 329 pontot kellett elérniük.

A Corvinus kereskedelem és marketing képzéséhez - államis helyekre - 451 pont kellett, a költségtérítéses képzést választóknak csak 408. Pénzügy és számvitel szakra 451, a költségtérítéses képzéshez 400 pont kellett. Turizmus-vendéglátás szakra 451, a költségesre 402 pontnál húzták meg a határt. Nemzetközi igazgatási szakra 448 - költségeseknek 344 -, nemzetközi tanulmányok szakra 453 - költségeseknek 430 -, a kommunikáció és médiatudomány szakra, államilag finanszírozott képzésre 451 ponttal lehetett bejutni idén, míg a költségtérítéseseknek 368 pontot kellett elérniük.

A piros gomb, ami a ponthatárokat meghozta

©
A pirossal bekarikázott piros gombbal indították a ponthatárokat a Millenárison rendezett felvételi buliban. A valóságshow-kra hajazó performansz nem mindenkinek tetszett: "jövőre nem lesz beszavazás? elég fura volt ez az 'indítom a pontszámokat' " - kommentált az egyik követő.

Lassan mindenkihez megérkeznek az sms-ek - ígérik a Felvinél

©
"Körülbelül 140 ezer sms megy ki ezekben a percekben-órákban azoknak, akik a jelentkezéskor a hozzájárulásukat adták ehhez. El fog tartani egy darabig, amíg mindenki megkapja" - nyugtatgatják követőiket a felvisek a Facebookon. A rajongók üzenőfali hozzászólásait böngészve, még nem mindenki kapta meg ("Mindenkinél elakadt a postagalamb? nagyon nem akar jönni az az sms... biztos fúj a szél és bezavar az éterben").

És hogy mi jön most?

Az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek besorolási határozatot küld arról, hogy az egyes jelentkezési helyeken hány pontot ért el, mennyi volt a ponthatár, valamint hogy besorolást nyert-e valamelyik jelentkezésére. A felvételről szóló határozatot és a beiratkozással kapcsolatos információkat az az egyetem, főiskola küldi meg, ahová besorolást nyert a jelentkező - olvasható a Felvi facebookos oldalán.

98 ezer diákot vettek fel, a Corvinuson a legmagasabb az államis ponthatár

Első körben mintegy 98 ezren nyertek felvételt valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Az államilag finanszírozott képzést választók idén is azzal szembesültek, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a legtöbb pont a bejutáshoz.

1 2 3 4
Szabó Fruzsina Karrier

Hogyan számíthatják ki felvételi pontjaikat a diákok?

Idén is komoly a verseny az államilag finanszírozott hallgatói helyekért, az egyetemek és főiskolák ugyanis jóval kevesebb elsőévest vehetnek fel bölcsészettudományi, jogi és gazdasági szakokra, mint 2010-ben. A pontszámítás szabályai is változtak: rosszul járnak azok a diákok, akik emelt szintű érettségi helyett nyelvvizsgával szereztek pluszpontokat.

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi