Negyvenmilliárd forintból épülhet új erőmű a Mátrában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az Első Nógrádi Erőmű ZRt. (ENE ZRt.

Az Első Nógrádi Erőmű ZRt. (ENE ZRt.) a nógrádi szénvagyonra és a régió bányászhagyományaira alapozva megkezdte egy szén és biomassza tüzelésére alkalmas villamos erőmű építésének előkészítését. A 49,9 MWe teljesítményű létesítmény mintegy 120 ezer háztartás éves villamosenergia igényét tudja majd kielégíteni. A Mátraterenye külterületére tervezett erőmű kétszáz embernek adhat munkát.

Több tízmilliárdos beruházás

Az Ecoline kérdésére a vállalatnál elmondták: a projekt jelenleg az engedélyezési eljárás előkészítésénél tart, s ebben a fázisban a beruházás pontos értékét még nem lehet megmondani, sok minden függ ugyanis a technológiai kérdésektől. Azt ugyanakkor már most tudni lehet, hogy a teljes projekt 30-40 milliárd forintból valósulhat meg.

A projekt létjogosultságát indokolja, hogy a következő tizenöt évben elsősorban a meglévő erőművek kiöregedése miatt a hazai áramkapacitás mintegy fele ki fog esni. Éppen ezért a mátraterenyei képviselő-testület 2009. szeptember 6-ra helyi, ügydöntő népszavazást írt ki az erőmű megépítésével kapcsolatban. 

Környezetvédelmi elvek

A tervek szerint a létesítmény 80 százalékban barnaszénnel, 20 százalékban biomasszával üzemel majd, így már 2013-tól meg fog felelni az EU 20-20-20 irányelvének, azaz 20 százalékban megújuló energiát használ ezzel is csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az előzetes számítások szerint a létesítmény kibocsátási értékei messze alatta maradnak mind a környezeti, mind az egészségügyi határértékeknek.

Ecoline

Hozzászólások