Amerikában 7500 adóelkerülő jelentkezett az amnesztiaprogramba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szokatlanul sok, 7500 adóelkerülő jelentkezett idén az amerikai adóhatóság (IRS)amnesztiaprogramjában, azt remélve, hogy börtönbüntetés nélkül, enyhített pénzbírsággal megússzák a törvénysértést - közölte az IRS.

Doug Shulman, az IRS vezetője példátlannak nevezte, hogy ennyi adócsaló fedte fel magát. Az IRS adatai szerint az adóelkerülő amerikai állampolgárok az Antarktisz kivételével minden földrészen, a világ 70 országában rejtegették jövedelmüket. Az eltitkolt számlák nagysága 10 ezertől több mint 100 millió dollárig terjed; örökségekről, valamint Amerikában és külföldön termelt vállalati profitokról van szó. Az amnesztiaprogramot szerinte azért találták ki, hogy a csalókat a törvény oldalára állítsák. Az érvényes szabályozás szerint az adócsalók elkerülhetik a szabadságvesztést, ha még az IRS megkeresése előtt feladják magukat, visszafizetik az elmaradt adókat a kamatokkal és a megállapított bírságot is leróják. Ez nem vonatkozik azonban a kábítószer-csempészekre és pénzmosókra, a börtönt az adócsalók csak abban az esetben kerülhetik el, ha törvényes úton jutottak hozzá eltitkolt vagyonukhoz.
   
A korábbi években átlagosan százan jelentkeztek az amnesztiaprogramban, mivel a régi magas büntetések túlszárnyalhatták a titkos számlákon levő összegeket, különösen, ha az illető hosszú időn át elkerülte az adófizetést. Az IRS márciusban csökkentett bírságot ígérő programot hirdetett, amely egyszeri meghosszabbítás után csütörtökön járt le. Shulman közölte, hogy több hosszabbítás nem lesz.
    Az adócsalók főleg azután nem érezhették magukat biztonságban, hogy az Egyesült Államok és Svájc augusztusban kiegyezett: az UBS AG svájci óriásbank az ellene indított peres eljárás elejtése fejében 4450 olyan titkos számla adatait adja át az IRS-nek, amelyeken feltehetően adókerülő amerikaiak őrzik vagyonukat.
    Shulman azt is közölte, hogy az Obama-kormány ez irányú törekvései jegyében az IRS fokozza az illegális pénzáramlás megakadályozását célzó lépéseit, irodát nyitnak például Pekingben, Panamavárosban és Sydneyben.