MSZOSZ: az adójóváírás csökkentése lyukat ütött a béreken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke szerint az adórendszer változása - ezen belül az adójóváírás csökkentése - lyukat ütött a béreken.

Az igazi probléma az, hogy a munkavállalók háromnegyedének csökkent a nettó keresete, és ami most történik, az nem béremelés, hanem kompenzáció, ami nem jelent keresetnövekedést a tavalyi évhez képest, miközben az árak elrohantak - mondta Pataky Péter csütörtökön Kaposváron, ahol dél-dunántúli szakszervezeti vezetőkkel találkozott. Az érdekképviseleti vezető a bértárgyalásokról és az áprilisi nemzetközi szakszervezeti demonstráció előkészületeiről tartott rendezvény előtt újságíróknak elmondta: hiányolják az egyeztetést a kormány és a szakszervezetek között. Ezért is tartják fontosnak, hogy április 9-én, az Európai Szakszervezeti Szövetség hagyományos akciónapján, melyet az idén Budapesten tartanak, ne csak a szakszervezeti tagok, hanem mások is, minél többen vegyenek részt.
    "
Meg kell mutatnunk, hogy itt van egy nagy, egyébként csendes tömeg", van támogatottságuk a szakszervezeteknek, "van tömeg mögöttünk" - mondta Pataky Péter, jelezve: a demonstráción a magyar szakszervezetek mellett az Európai Unió országaiból érkező szakszervezet képviselői is részt vesznek. Az MSZOSZ elnöke kitért a Széll Kálmán Tervre is. Ezzel kapcsolatosan azt mondta: teljesen egyetértenek azzal az eredeti kormányzati tervvel, hogy az adózó, valódi munkahelyek számát növelni kell, ám amiről most hallanak, az a közfoglalkoztatásról szól, "az pedig nem állandó, tisztes megélhetést biztosító munkahely".
   
"Ha komolyan vesszük, hogy a Széll Kálmán tervben büntetni akarják az éppen munka nélkül maradókat, vagy büntetik a betegeket, a rokkantakat, és ők lesznek a bűnbakok, ahelyett, hogy arra mutatnának rá, hogy mitől lesznek új munkahelyek Magyarországon, akkor azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos demonstráció" - fogalmazott Pataky Péter.   
Svajda József, az MSZOSZ dél-dunántúli régiós és Somogy megye szakszervezeti vezetője a tervezett demonstráció kapcsán elmondta: soha ilyen nagy érdeklődés nem volt még a régióból, több százan jelezték részvételüket az egyes megyékből, hogy ezzel is kifejezzék a szociális jogok melletti kiállásukat. A régiós szakszervezeti vezető a dél-dunántúli munkavállalók helyzetéről szólva közölte: megpróbálták ellensúlyozni az adóreform okozta bércsökkenést, és a béren kívüli juttatások terén is tudtak javítani. "De ezzel is csak nullára tudjuk írni a veszteséget" - mondta Svajda József, hozzáfűzve, hogy a térségben a bérek mintegy 25 százalékkal maradnak el a fővárosiaktól, és a különbség várhatóan tovább nő.