2200 embernek mondott fel a Nokia Kolozsváron, Komárom is sorra kerülhet

2200 embernek mondott fel a Nokia Kolozsváron, Komárom is sorra kerülhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Bezárja kolozsvári gyárát a Nokia, egyszersmind felülvizsgálja több külföldi érdekeltségének – köztük a magyarországi, komáromi gyárnak – hosszú távú szerepét is.

Az értékesítési gondokkal küszködő cégcsoport csütörtöki közlése szerint a romániai gyár bezárása 2200 fős elbocsátással jár, ezen felül globálisan további 1300 fős leépítést is tervez a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója.

Felülvizsgálják továbbá a Komáromban, a finnországi Salóban és a mexikói Reynosában lévő gyárának gyártási tevékenységét. A gyár közleménye szerint ezek a gyárak továbbra is kulcsszerepet játszanak majd az európai és amerikai okostelefonpiac kiszolgálásában, ám a tervek szerint a tevékenységük fő fókusza fokozatosan a vásárló- és piacspecifikus szoftver és értékesítési csomag testre szabása lesz. Az alkalmazottak számában idén még nem, de 2012-ben áll be változás, ezért a Nokia elkezdi tárgyalások ezekben a gyárakban a dolgozók képviselőivel, valamint a többi érintettel – írják.

A Nokia sajtóosztályának munkatársa, Päivyt Tallqvist a hvg.hu-nak csütörtökön elmondta, hogy Komárom továbbra is fontos tagja marad majd a Nokia hálózatának, elsősorban a vevők kiszolgálásában, az okostelefonok felhasználói számára végzett szolgáltatásokban marad a magyar telephelynek szerepe. A szoftverek fejlesztésében is fontos szerepet szánnak neki, és hosszú távon is fenntartanák ezt a telephelyet, a részletek kidolgozása azonban folyamatban van. Ugyanakkor a gyártásról stratégiai döntés született információink szerint. A gyártást a Nokia Ázsiába fogja áttelepíteni – ez egyértelműen kiderült Tallqvist szavaiból. Ez nemcsak a komáromi Nokia-gyárat, hanem a már említett mexikói és finnországi üzemet is érinti majd.

A Nokia áprilisban már bejelentett egy négyezer fős elbocsátást, a most közölt leépítési tervek ezen felül vannak.