Indul az Agrár Széchenyi-kártya

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A novemberben kezdődő Agrár Széchenyi-kártya forgalmazása révén a Gazdahitel-Gazdakártyához hasonlóan jelentős és gyorsan felfutó hitelkihelyezéssel kalkulálnak a takarékok - közölte a TakarékBank szerdán.

Az idén a - várhatóan - november végétől igényelhető kártyával a gazdálkodók gyorsan, 15 millió forintig ingatlanfedezet nélkül, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 80 százalékos kezességvállalásával juthatnak folyószámlahitelhez. A szövetkezeti hitelintézetek többségénél már négy éve hasonló feltételekkel igényelhető Gazdahitelből idén őszig összesen mintegy 24 milliárd forintot folyósítottak az agrárvállalkozóknak.

A Gazdahitel-Gazdakártya tapasztalataiból kiindulva várhatóan átlagosan 5-6 millió forint összegű hiteligényre és főként őstermelők, kisebb családi vállalkozások érdeklődésére számítanak az integrációba tartozó takarékok. Az 500 ezer forinttól - bizonyos feltételekkel - akár 25 millió forintig terjedő, kártyával is felhasználható hitelkeret mezőgazdasági és halászati társas vállalkozások, egyéni gazdálkodók likviditását javíthatja, 2 százalékpontos állami kamattámogatással, kedvezményes garanciadíj mellett.

Az új hitellehetőség esetében jelentős érdeklődésre számítanak a takarékok - vélekedett Egerszegi Ádám, az Agrár Széchenyi-kártya informatikai fejlesztését is koordináló TakarékBank Zrt. Takarékszövetkezeti Üzletágának vezetője. A mezőgazdasági vállalkozóknak ugyanis a TakarékBank és a takarékszövetkezetek tapasztalatai szerint sokat jelent, hogy gyorsan és rugalmasan juthatnak folyószámlahitelhez. Ezért részesítik előnyben előreláthatólag ezt a lehetőséget más, a piacon elérhető konstrukciókkal szemben akár magasabb kamat mellett is - tette hozzá a banki vezető.

Az agrárszektor hitelezésében jelentős részt képviselnek a szövetkezeti hitelintézetek, az ágazat fennálló hitelállományából több mint 15 százalékot mondhatnak magukénak. Arra is számít a banki szakértő, hogy a kártyával újonnan igényelt rövid lejáratú hitelösszeg - ahogyan azt a TakarékBank a Gazdakártyánál is tapasztalta - tartós forrássá válva beépül a mezőgazdasági termelők napi finanszírozásába. Emellett a TakarékBank saját fejlesztésű - de kamattámogatást nem tartalmazó - agárkártyája, az Agrár Széchenyi-kártya bevezetésével sem tűnik el. A 87 takarék mintegy 1000 kirendeltségén továbbra is hozzáférhető lesz.